Masenka

Masenka
  calendar_month        
O carte in care speri pana la sfarsit ca viata nu este doar o insiruire de intamplari care nu duc nicaieri, ca eroul va gasi in framantarile sale forta de a obtine ceva care sa il faca fericit.

Facand parte din colectia Cartea de pe noptiera a editurii Humanitas, Masenka de Vladimir Nabokov (cunoscut mai ales pentru romanul Lolita), aparuta in 1925, este intr-adevar un roman in care te poti recunoaste, este o carte care vorbeste despre conditia ta de om modern: individualist, supus hazardului, nehotarat. Intriga este simpla si se desfasoara pe parcursul a patru zile din viata locuitorilor unei mici pensiuni din Germania, in mare parte refugiati rusi. Dar in spatele banalului, a unor personaje care nu sunt prin nimic extraordinare, se desprind intrebari la care fiecare dintre noi trebuie sa raspundem la un moment dat: are sens sa speri ca daca vei face anumite lucruri vei fi fericit?; poate da iubirea un sens vietii tale?; poti sa te increzi in permanenta dorintelor tale actuale?; exista ceva care te poate face sa uiti de moarte si de insignifianta ta?

Personajele, desi conturate din cateva cuvinte descriu tipuri pe care le putem recunoaste usor in jurul nostru
- amanta insistenta
- timida care iubeste in tacere
- barbatul plictisit de aventurile in care nu se implica sufleteste
- sotul indragostit, dar care cunoaste putine despre consoarta
- poetul care nu reuseste sa rezolve probleme cotidiene.

Ce te izbeste este lipsa de comunicare intre personaje, viata lor se desfasoara paralel desi la nivelul dorintei se influenteaza. Asteptarile pe care le au unii de la altii sunt mari, dar fiecare in parte pare sa fie incapabil sa depaseasca dificultatile intalnite ai impresia ca desi cauta fericirea le este frica de ea, ca si cum ar presimti ca acea fericire este la fel de anosta ca si starea momentana de nemultumire.

Scrisa intr-un limbaj placut, credibila ca atmosfera si personaje, Masenka este un roman care nu ar trebui ratat.

Recomandari