Povestea lui O

Povestea lui O
  calendar_month        
Povestea lui O de Pauline Reage este o carte erotica, sado-masochista, de o rara si rafinata cruzime asupra careia mult timp a planat misterul, scandalul si interdictia.

Aceasta capodopera a erotismului nu s-a dorit a fi de la bun inceput o carte. Ci o simpla scrisoare de dragoste, o declaratie violenta de erotism, redactata noaptea si trimisa prin posta, zilnic, destinatarului: povestea unei tinere femei care, din iubire, se ofera si se supune celor mai rafinate, dar si crude capricii ale amantului sau.

Timp de cateva decenii, autorul acestui text a ramas necunoscut: "O femeie nu putea scrie asa ceva", a declarat Albert Camus. Trebuie sa fie un barbat. Pe lista de suspecti intra: Malraux, Montherland, Robbe-Grillet, Peyre de Mandiargues, Jean Paulhan.Dupa ce obtine, in anul 1955, Prix des Deux Magots, "Povestea lui O" -pana atunci refuzata de editori, respinsa de librari si interzisa public pe "motiv de indecenta" - devine un best-seller, vandut in milioane de exemplare si tradus in peste 20 de limbi. Francois Mauriac condamna cartea, Gearges Bataille si Graham Green o ridica in slavi.

Astazi se stie ca Pauline Reage este pseudonimul pentru Dominique Aury.

La 86 de ani, autoarea si-a dezvaluit identitatea intr-un interviu care povesteste geneza romanului: indragostita de Jean Paulhan, ea a vrut sa-i scrie o scrisoare sub forma de roman. Un roman erotic despre o femeie libera si independenta care devine, de buna voie, sclava barbatului iubit.

Astfel, este dusa la Castelul Roissy, locul unde femeile sunt "dresate", unde va deveni obiectul neconditionat al placerii unor barbati pe care nici macar nu are dreptul sa-i vada, inrtu-cat este legata la ochi, va accepta mangaierea necrutatoare a biciului, necunoscand in fond nici o alta placere decat aceea de a apartine total celuilalt.
Fantasma feminina a supunerii totale da nota sublima a acestui roman al extazului prin auto-distrugere.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

AS VREA SA FIU CU TINE..
  • person

    "poezii si sentimente"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right