10 lucruri interesante despre Facebook

10 lucruri interesante despre Facebook
  calendar_month        
Aproape toti folosim Facebook-ul in ziua de astazi, fie ca metoda de comunicare, de reintalnire cu fostii colegi sau de promovare a evenimentelor. Portalul webupon.com a intocmit o lista cu 10 lucruri interesante despre Facebook.

Fondatorul si directorul general

Fondatorul original al Facebook-ului este Mark Zuckerberg in varsta de doar 24 de ani. Mark si trei dintre colegii lui de camera au creat Facebook-ul in timp ce erau studenti la Universitatea Harvard si l-au lansat pe 4 februarie 2004. Revista Forbes l-a numit pe Mark "Cel mai tanar miliardar self-made din lume", averea lui fiind estimata la circa 1.5 miliarde de dolari, bani castigati exclusiv din popularul site.

Primul investitor

Primul om care a investit in Facebook a fost co-fondatorul Pay Pal Peter Thiel. Se spune ca prima investitie a fost facuta in iunie 2004, cand Peter a sponsorizat site-ul cu 500,000 de dolari. In ziua de astazi, Peter detine inca o parte a website-ului.

Tara in care nu este permis Facebook-ul

Serviciile interne din Siria au oprit o capmanie de spamare folosita pe Facebook care promova informatii eronate copiilor despre religie si razboi. Sirienilor le este frica ca teroristii ar putea intra mult mai usor in contact cu copiii pe site-urile de socializare asa ca au interzis Facebook-ul.

Investitie de 12.5 milioane de dolari

Urmatoarea mare companie care a riscat si a investit in Facebook a fost Accel Partners. In luna mai a anului 2005, compania a investit 12.5 milioane de dolari, iar in aprilie 2006, Greylock Partners au decis sa investeasca 25 de milioane de dolari in Facebook.

Investitie Microsoft

Dupa 4 ani de la lansare, Facebook a ajuns site-ul de socializare numarul 1 pe web, insa conform altor surse, era clasat pe locul doi. Intr-un final, in 2007, dupa ce a vazut si alte companii mari care au investit in Facebook, Microsoft a contactat proprietarii site-ului si le-a propus o investitie majora pentru cumpararea a 5% din actiunile companiei. La acel moment Microsoft era dispusa sa ofera 500 de milioane de dolari. La acel moment oferta a fost refuzata, insa pe 24 octombrie 2007, Microsoft anunta ca a obtinut 1.6% din Facebook pentru suma de 246 de milioane de dolari.

Utilizatorii Facebook si aplicatiile site-ului

Dupa cum toti stim, cea mai mare decadere a Facebook-ului a avut loc in momentul spamului cu aplicatii de fiecare data cand un utilizator se conecta. Potrivit unui studiu realizat in noiembrie 2007, pe site existau cateva mii de aplicatii si aproximativ 100 erau adaugate zilnic. Din decembrie 2007 pana in ianuarie 2008, Facebook a avut prima scadere de vizitatori din ultimii trei ani, datorita spamului de aplicatii. Acelasi studiu a aratat ca pe zi, circa 70 de milioane de vizitatori unici se conectau pe site.

Pozele urcate zilnic si pretul adresei web

Utilizatorii de Facebook stiu cate poze adauga prietenii lor pe zi dar stiati ca pe zi sunt urcate pe 14 milioane de fotografii? De asemenea, numele de Facebook a devenit oficial Facebook.com in august 2005, pentru o suma de 200,000 de dolari.

Google si Yahoo nu au putut cumpara Facebook-ul

Nu se stie daca gigantii Google si Yahoo au vazut tanarul Facebook ca pe o amenintare sau ca pe o super-investitie dar in septembrie 2006, Yahoo a oferit 1 miliard de dolari pentru cumpararea Facebook-ului in timp ce Google a oferit 2 miliarde. Patronii Facebook au vrut ori sa tina de site pentru a obtine mai multi bani, ori au vazut un viitor stralucit, din moment ce marile companii ofereau atatia bani si au refuzat ambele oferte.Al 11-lea bogatas ai lumii a investit in Facebook

Afaceristul de origine chineza, Li Ka-shing, al 11-lea bogatas al lumii a investit 60 de milioane de dolari in Facebook, pe 30 noiembrie 2007.

Numarul total de angajati si valoarea site-ului

In martie 2008, Facebook-ul avea peste 500 de angajati cu norma intreaga si potrivit altor surse, valoarea totala a companiei valoreaza astazi peste 15 miliarde de dolari. Nu e deloc rau pentru un om care a inventat acest proiect pentru scoala intr-un dormitor.

Sursa: Sparks

Recomandari