5 Iunie - Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator

5 Iunie - Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator
  calendar_month        
Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator se sarbatoreste pe data de 5 iunie in mai bine de 100 de tari. In fiecare an un oras este ales pentru a da tonul acestei sarbatori mondiale. Orasul ales anul acesta este Tromso (Norvegia), iar sloganul ales e "Topirea ghetii - un subiect fierbinte?".

Concentratia de bioxid de carbon din atmosfera este cea mai ridicata din ultimii 600.000 de ani iar ritmul in care aceasta creste se accelereaza. Schimbarea climatului se vede cel mai bine in zonele polare : zone inghetate de secole se topesc mai repede decat a fost anticipat afectand atat oamenii din regiune care depind de mediul din jurul lor nu doar pentru hrana ci si pentru a isi mentine identitatea culturala, cat si animalele a caror habitat este amenintat.Dar problema nu se reduce la zona artica. Toate regiunile planetei sunt interconectate. Polii afecteaza clima de pe intreg globul. Pe masura ce gheata se topeste nivelul marilor si oceanelor creste, iar locuitorii insulelor si oraselor de pe tarmul acestora risca sa fie inundate. In Decembrie 2005, o mica comunitate din insulele Vanuatu a trebuit mutata din cauza schimbarii climatului. Fenomenele meteorologice extreme se multiplica.

Doar 2,5% din apa de pe planeta este apa dulce iar doua treimi din aceasta se afla stocata in ghetari si la poli. Topirea acestora ridica probleme legate de rezervele de apa dulce din viitor. Pentru o treime din populatia globului care traieste in zone afectate de seceta incalzirea globala inseamna accentuarea desertificarii, insecuritate alimentara dar si probleme de sanatate. De aceea ar trebui sa ne pese tuturor de ceea ce se intampla cu gheata de la poli, indiferent in ce parte a planetei ne aflam.

Ce poate face oricine?

1. Sa mearga pe jos, cu bicicleta, cu rolele sau mijloacele de transport in comun in locul autoturismului propriu ;

89098.jpg

2. Sa nu arunce gunoaiele pe jos nici in orase, nici cand sunt in mijlocul naturii ;

3. Sa recicleze ceea ce se poate recicla : hartia, metalul, plasticul, sticla, bateriile ;

4. Sa planteze un copac, sau sa aiba grija de plantuta verde din ghiveci ;

5. Sa repare ceea ce este stricat ;

6. Sa doneze ceea ce nu ii mai foloseste ;

7. Sa economiseasca hartia. Se poate scrie/lista pe ambele fete ale unei coli!

8. Sa economiseasca energia electrica si apa ;

9. Sa invete un copil despre natura si felul in care o poate proteja;

10. Sa sprijine activitatea unei organizatii de protectia mediului ;

Recomandari