8 fenomene naturale fascinante

8 fenomene naturale fascinante
  calendar_month        
Aurora boreala, refluxul rosu, tornade, cercuri de gheata: acestea sunt doar cateva din fenomenele incredibile de care este capabila natura.


1. Aurora boreala

89742.jpg

Este indubitabil unul dintre cele mai frumoase evenimente naturale din lume. Ea nu a incetat sa uimeasca oamenii inca de cand a fost descoperita. Fenomenul are loc atunci cand soarele emana particule incarcate energetic (numite si ioni), care calatoresc prin spatiu cu viteze de 300 - 1200 km/s. Un nor format din asemenea particule se numeste plasma. Valul de plasma care vine dinspre soare poarta numele de vant solar. Cand vantul solar se loveste de campul magnetic al pamantului, care inconjoara planeta noastra, unii ioni sunt prinsi in el si urmeaza liniile circulare de camp magnetic pana in ionosfera. Ionosfera este stratul din atmosfera pamantului care se situeaza la doar 60-600 km fata de suprafata pamantului. Cand ionii se ciocnesc cu gazele din ionosfera, ei incep sa straluceasca, producand spectacolul pe care il cunoastem sub numele de Aurora boreala.

89743.jpg2. Norii mammatus

Sunt ca niste buzunarase care sunt agatate de baza unui nor. Sunt compusi in principal din gheata, si se pot extinde pe sute de kilometri. Desi sunt extrem de frumosi si interesanti de observat, norii mammatus sunt din pacate aducatori de furtuna.89739.jpg
3. Reflux rosu

Nu e vreun fenomen paranormal, ci se datoreaza algelor rosii care se acumuleaza rapid in unele zone, in functie de curenti, dand apei culoare rosie sangerie.
89741.jpg4. Penitentes

Acesti spini de gheata uimitori numiti penitentes, datorita asemanarii lor cu niste calugari imbracati in alb, se gasesc pe ghetarii montani si variaza dramatic in dimensiuni: de la cativa centimetri pana la 5 m inaltime, foarte periculosi pentru alpinisti.


5. Pietrele calatoare

Misterioasele pietre care se muta singure prin desertul Death Valley creeaza controverse intre oamenii de stiinta de zeci de ani. Pietre care cataresc zeci de kilograme se misca singure cateodata si pe distante de sute de metri. Unii cercetatori au propus teoria miscarii lor datorita vanturilor puternice si inghetarii solului. Totusi, aceasta teorie nu explica de ce unele pietre care stau una langa alta se misca pe traiectorii diferite.
89737.jpg

6. Supercelulele

Supercelulele sunt furtuni extraordinar de puternice. Ele sunt de obicei fenomene izolate, ce pot dura ore intregi, si uneori se pot divide in doua, o furtuna ducandu-se spre stanga si cealalta spre dreapta. Supercelulele aduc cu ele cantitati imense de ploaie si vant, si sunt adesea responsabile pentru tornade, desi pot actiona si fara tornade. Supercelulele sunt aducatoare de grindina de dimensiuni uriase, si sunt frecvente in SUA.


89738.jpg
7. Tornadele de foc

Tornadele de foc sunt fenomene rare in care, in anumite conditii de vant si temperatura, un incendiu devine vertical si formeaza o tornada care se invarteste prin aer. Incendiile de tufisuri formeaza mai des acest fel de tornade. Tornadele de foc pot ajunge la dimensiuni impresionante, insa dureaza doar cateva minute, desi unele sunt mai rezistente daca vantul e puternic.89740.jpg


8. Cercurile de gheata

Sunt fenomene rare, intalnite de obicei in tari cu vreme foarte rece. Oamenii de stiinta accepta teoria potrivit careia cercurile de gheata se formeaza cand apa ingheata mai intai in centru, nu la mal cum se intampla de obicei. Cercurile de gheata se formeaza in dreptul vartejurilor din raurile care curg incet, au uneori diametre impresionante si se pot gasi si grupate.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

poate
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right