Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului
  calendar_month        
Intre sfinti, Sfanta Fecioara Maria ocupa locul cel mai de cinste, fiind mai presus de toate puterile ingeresti si atingand cea mai inalta treapta a desavarsirii omenesti.

Cinstirea pe care Biserica o da Sfintei Fecioare Maria se numeste supravenerare sau supracinstire (hiperdoulia), spre deosebire de cinstirea acordata sfintilor, care se numeste venerare (doulia). Sfanta Biserica o numeste Imparateasa si Doamna, marturisind ca este "mai cinstita decat heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decat serafimi", deoarece s-a invrednicit sa fie aleasa de Dumnezeu ca Maica a Fiului Sau.

Insusi numele Sfintei Fecioare, Maria, inseamna Doamna, Stapana, cea Aleasa. Si, intr-adevar, a fost o persoana aleasa sau distinsa. La aceasta se refera psalmistul cand o numeste "Aleasa Domnului" si "Regina care sta de-a dreapta, imbracata in haina aurita si prea infrumusetata" (Ps. 45, 10-18).

15 august este, pentru toti crestinii ortodocsi, ziua de "Sfanta Maria Mare", data la care Biserica praznuieste anual "Adormirea Maicii Domnului".

Cu trei zile inainte de Adormirea Maicii Domnului, Iisus Hristos l-a trimis tot pe arhanghelul Gavriil, ca si de Buna Vestire, sa o anunte pe Sfanta Maria ca urmeaza sa paraseasca aceasta lume, pentru a ajunge la marirea si cinstea de a sta in ceruri cu Mantuitorul.

Daca de Buna Vestire venise cu un crin, arhanghelul Gavriil i-a adus de data aceasta Sfintei Maria o ramura de finic (un palmier cu ale carui ramuri a fost intampinat si Iisus la intrarea in Ierusalim). Maica Precista a inteles mesajul, si-a pregatit casa cu lumanari si tamaie, apoi a plecat pe Muntele Maslinilor, unde avea obiceiul sa se roage.

Pe drum, toti copacii si maslinii se inclinau in fata Sfintei Marii, ca semn de mare cinste. Cand s-a intors, a cazut din nou in rugaciune, a aprins lumanarile si tamaia, le-a chemat pe sfintele care vietuiau impreuna cu ea si le-a spus: "Iata, a sosit vremea ca eu sa va las si sa ma duc la Fiul Meu". Acelasi lucru l-a spus si apostolilor, apoi s-a intins pe pat si si-a dat duhul.

Atunci, apostolii au inceput sa cante impreuna cu ingerii, au luat patul Maicii Domnului si au pornit cu el spre Gradina Ghetsimani, ca sa il aseze in mormant. In prezenta apostolilor, trei zile si trei nopti s-au auzit cantari ingeresti in jurul mormantului. Abia apoi au inteles toti ce s-a intamplat. Si asta cand Sfantul Apostol Toma i-a rugat pe ceilalti apostoli sa-i deschida si lui mormantul, pentru ca el nu fusese de fata la Adormirea Maicii Domnului. Asa au constatat cu totii minunea: in mormant ramasese doar giulgiul (o panza subtire si fina), caci Iisus a luat-o la ceruri cu trup cu tot pe Mama Sa.

Traditii si obiceiuri:

In partile Moldovei Sfanta Maria Mare (15 august) era considerata "a mortilor" fiind pomeniti toti ce au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) erau sarbatoriti cei care poarta acest nume;

Sarbatoarea Sfintei Marii este si ea un hotar: acum se aduna ultimele plante de leac, putem afla cum va fi toamna ce se apropie. Este un alt moment important al calendarului viticol, ziua in care se tocmesc pandarii pentru vii si in care se leaga ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii. De asemenea se oferea ofranda din noua poama.

La Sfanta Marie Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei considerandu-se ca apoi sunt bune de leac.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cont FaceBook
  • person

    "ce nu te doboara, te face mai puternic!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right