Alba-neagra cu alocatiile de maternitate
history_edu ele.ro calendar_month 15 Sep 2005, 11:43
Despre copii se spune ca sunt rodul dragostei. Daca ne uitam insa la sporul demografic al Romaniei de dupa 1989, am putea ajunge la concluzia ca romanii nu se mai iubesc. Totusi, romanticii nu trebuie sa se impacienteze. Scaderea natalitatii are cauze mult mai pragmatice. Costul crescut al vietii, dar si accentul pus pe mana de lucru cu un inalt grad de calificare le-a determinat pe romance sa aleaga cariera in locul maternitatii. Intretinerea si educatia unui copil implica cheltuieli serioase, lucru care ii face pe tot mai multi tineri sa amane intemeierea unei familii pana cand, spera ei, ii vor putea asigura copilului un trai decent.
Printr-un program de protectie sociala menit sa sporeasca totusi natalitatea si sa previna abandonul copiilor, statul le acorda persoanelor care au copii de pana la 2 ani, o alocatie lunara. Daca in prezent valoarea acestei alocatii este de 85% din salariul mediu brut pe economie, adica aproximativ 783 de lei, guvernul a hotarat ca de anul viitor indemnizatia pentru mame sa nu se mai modifice in functie de salariul mediu brut, ci sa fie de 800 de lei. Ca si pana acum, de acest ajutor vor beneficia numai parintii salariati, care au cotizat la bugetul asigurarilor sociale. De asemenea, legea prevede ca parintii care hotarasc sa se intoarca la serviciu mai devreme de cea de-a doua aniversare a copilului, sa primeasca o alocatie de numai 3 milioane de lei, bani care se vor adauga salariului.
Aceasta hotarare a fost luata dupa ce, in luna iunie, Ministrul Gheorghe Barbu propusese un proiect de lege referitor la indemnizatiile pentru cresterea copilului care a starnit foarte multe controverse. Respectiva propunere viza scaderea alocatiilor de nastere la doar 35% din salariul mediu brut pe economie. In plus, de indemnizatiile de maternitate urmau sa beneficieze toate persoanele care au copii mai mici de 2 ani, indiferent daca au contribuit la bugetul asigurarilor sociale sau nu. Proiectul de lege a fost aspru criticat la vremea respectiva nu numai de catre societatea civila, ci si de colegii de partid ai ministrului Barbu. Criticat era mai ales faptul ca o astfel de masura ar fi descurajat femeile care pun pret pe carira sa faca copii, in timp ce persoanele care nu au muncit niciodata vor fi incurajate sa continue sa traiasca din ajutorul dat de stat.
Solutia aleasa acum de guvernanti pare una de compromis. Momentan, valoarea indemnizatiei si conditiile in care o persoana poate beneficia de acest ajutor raman relativ aceleasi, in timp ce, din 2007, urmeaza ca si parintii care nu lucreaza sa primeasca o alocatie lunara de 200 de lei pentru ingrijirea copilului. Si cand vorbim de persoane care nu contribuie la bugetul asigurarilor sociale trebuie sa luam in calcul si populatia rurala care, desi majoritatea lucreaza in agricultura, nu beneficiaza in prezent de nici un fel de ajutor din partea statului.
Inainte de a cataloga valoarea alocatiilor ca fiind prea mare/mica, ar fi bine sa analizam problema din toate punctele de vedere. Si, in plus, sa nu uitam ca venirea unui copil pe lume nu trebuie sa fie decisa de cuantumul ajutorului social.
Alte articole despre