Am venit din vacanta

Am venit din vacanta
  calendar_month        
Uneori frazele banale contin in ele mult adevar, desi sunt atat de comune incat trec pe la urechi fara sa nasca in mintea noastra vreo reactie mi-am reincarcat bateriile in concediu. Ce ar putea insemna asta ? Imi privesc prietena are atata energie incat cu greu poate sta pe scaun, privirile sunt provocatoare, gesturile colorate si largi. Povesteste despre oamenii intalniti, despre dupamieze pierdute facand dara in apa marii. Un lucru este evident : este mai blonda si mai increzatoare ca viata merita traita.

Ce nu imi place la secolul asta este pervertirea ideii de calatorie datorita subjugarii timpului prin cucerirea vitezei. Comoditatea de a calatori repede alunga o parte din placerea descoperirii altceva-ului. Mi-ar place ca acum sa se calatoreasca precum in trecut cand distantele mari se trabateau atat de greu incat o calatorie nu putea fi mai mica de cateva luni. Evident ca era destul de incomod sa mergi cu trasurile de posta sau cu vaporul, dar puteai sa degusti cu adevarat savoarea locurilor prin care treceai. Mai opresti la un han ca sa adapi calul si sa asculti povestile de groaza ale locuitorilor un duel, o casa arsa, o fantoma nelinistita, un razboi. Cateva luni petrecute la locul de destinatie, altfel ce sens ar avea sa bati atata drum? Ajungi sa cunosti limba si ritmul de viata al locului, iti faci noi tabieturi, cu alte cuvinte inveti sa traiesti intr-o alta cultura. Gandurile vechi iti dispar, diversitatea iti stimuleaza capacitatea de a gandi.

Ce avem noi in schimb? Avem certitudinea de a ne putea deplasa. In trecut doar oamenii bogati puteau calatori. Marea masa era inchisa in spatiul stramt al unei localitati pe care cel mai adesea nu o putea parasi toata viata. Iti mai poti acum inchipui ca traiesti in perimetrul restrans al unei ferme, ca vezi aproape aceiasi oameni de la nastere pana la moarte? Dar chiar daca ne deplasam suntem atat de obositi incat parca nu mai avem curajul de a incerca ceva diferit. Ce alegem daca avem suficiente resurse materiale? Hoteluri peste trei stele in care serviciile sunt universalizate, locurile au numitorul comun al arhitecturii moderne pe care o gasim si acasa, iar Mc Donalds nu se poate sa nu te astepte la colt.

Cu toate astea tot ai iesit din spatiul repetitiv al enervarilor sau plictisului cotidian. Nimeni nu iti face programul, poti sa te respecti alegand singur ora parasirii patului, a locului in care sa mergi si a modului de a te imbraca. Esti atat de eliberat de faptul ca nu mai trebuie sa dai socoteala nimanui incat parca incepi sa iti redescoperi conditia de a fi independent. Si cu ea vine o recastigare a propriei demnitati. Uitam incercarile nereusite care ne faceu sa ne temem de actiune, totul devine posibil de atins. Ne intoarcem cuceritori ai vechii lumi ce ne inhibase.

Unele locuri sunt de-a dreptul revelatoare. Voi putea oare uita reactia unui prieten care ramasese cu gura cascata in fata Fuenta Luminosa din Barcelona si exclama uimit de ingenuozitatea spaniolilor care l-au facut sa se uite o ora la o cadere de apa? Uneori este doar un moment placut precum acesta, alteori este o pauza care iti da posibilitatea de a lua decizii de mult amanate. Nu sunt intotdeauna cele mai bune, dar sunt cele care ne exprima cel mai bine pe noi in acel moment. Locul care mi-a schimbat pana acum cel mai radical prietenii a fost Parisul. Una dintre prietene la cateva luni dupa ce a venit de acolo s-a maritat. A zis ca s-a distrat atat de mult incat ii va ajunge pentru o viata intreaga. Poate ca gandurile bune nu dureaza o vesnicie, dar oricum, urmeaza o noua vacanta, nu-i asa ?Recomandari