Care ne sunt astazi modelele

Care ne sunt astazi modelele
  calendar_month        
Cat de perfect ar fi daca aflat la o rascruce, sau pur si simplu impotmolit in complacere, nemultumire si lipsa de actiune ar veni o figura autoritara care sa iti arate in ce parte sa o apuci! Si nu ma refer la cineva aflat in imediata ta apropiere (doar se stie cat ne-am zbatut sa scapam de sfaturile si pretentiile parintilor) sau la cineva care are capacitate de coercitie directa - ma refer la o autoritate morala.

Ceea ce este deosebit in cazul unei astfel de autoritati este ca e una pe care mai mult decat ca o accepti, tu ai ales-o si prin urmare esti inclinat sa folosesti ceea ce are ea mai bun. De obicei o autoritate vine din faptul ca ceva iti este superior - pot fi nenumarate planuri: varsta, experienta, forta fizica, pozitie sociala, cunostinte. Autoritatea morala este insa una la nivel conceptual, ea te invata prin exemplu.

Cine ar mai putea indeplini astazi un astfel de rol?
Dezvaluie ceea ce esti.


Dana Lazar
Redactor sef Ele.ro

Personalitatile sunt acum gasite din domeniul divertismentului, afisarii pentru a te face sa te simti bine. Ce poti lua de la ele mai mult decat o impresie de moment? Si daca ai vrea nu ai putea trai asemeni lor, decat daca poate te hotarasti sa ajungi si tu cumva un fel de vedeta.

Politicienii? Imposibil - nimeni nu ii mai respecta in ziua de azi. Nu-i vorba, ca nici nu prea merita asta. Dar pe de alta parte este si o schimbare foarte mare de mentalitate. Nici cei de pe vremea cruciatilor nu erau perfecti insa erau priviti ca o autoritate care trebuie respectata, cineva care prin nastere este mai bun decat tine.

Religia? Poate ca pentru foarte putini dintre noi este cea care ne indruma, cea care confera o justificare si un model. Pentru cei mai multi nu mai este nici macar un semn de intrebare - sunt sau nu religios? Probabil ca este prea complicat sa o integrezi in lumea seculara de astazi si din lipsa de chef sa mai gandesti o refuzi din start ca ceva care doar ti-ar complica viata.

Intelectualii? E posibil sa fi avut la un moment dat un profesor care sa ne fi impresionat. E posibil sa fi citit o carte care sa ne facem sa credem ca autorul ei ar detine un adevar care noua ni s-a relevat doar prin intermediul sau. Dar cu greu il poate transforma intr-o autoritate morala care sa ne ofere noua solutii prin imitare. Vezi nenumarate scandaluri din care iti dai seama ca intelectul nu te salveaza de penibil si de alegeri gresite.

Nu imi ramane sa cred decat ca am ajuns sa fim mult prea fragmentari, ca nimeni nu ne mai poate ajuta sa deosebim binele de rau, ca ramane doar sa ne incredem in natura si capacitatile noastre de a nu face alegerea gresita. Si oare exista cu adevarat "o alegere gresita"? Democratia, cea mai important copil al individualismului fragmentar, ne spune ca majoritatea castiga, majoritatea are intotdeauna dreptate. Sa fie acum calea conforma "calea dreapta"?


Raluca Georgescu
Redactor Ele.ro

Cineva imi spunea ca un model niciodata nu va dura mai mult decat pana atunci cand va fi depasit. Atunci cand modelul va fi deja depasit, el nu va mai fi un model. Asa cum ne cautam intotdeauna noi obiective pe care sa le atingem, la fel ne vom cautam mereu noi persoane al caror model sa il urmam.

O persoana poate avea mai multe modele in acelasi timp. Spre exemplu, poate urma modelul sefului sau direct la serviciu daca il admira pe acesta, poate urma modelul unuia dintre parinti in ceea ce priveste ambitia si poate urma modelul unei prietene sau unui prieten in ceea ce priveste relatiile.



Niciodata nu vom alege un model pe care sa il urmam pentru valorile sale morale. Un model pe care sa dorim sa il urmam trebuie sa fie obligatoriu o persoana puternica, care a ajuns departe, cineva care ne face sa ne simtim in inferioritate, care ne impune respect. Dupa un anumit timp, in care noi ne vom autopozitiona in postura de "ucenici" ai acestui model va urma o perioada in care vom simti ca am ajuns la stadiul in care ne propusesem sa ajungem si atunci vom tinde sa negam respectivul model si sa cautam altul.


Mariana Stoica
Lider celibatari

Mi-a placut ce a scris Pisi si asa consider si eu, ca nu toti trebuie sa gandim la fel, dar cred ca o baza solida de la care sa plece diversificarea gandirii trebuie sa existe. JS Mill vorbea despre prea multa libertate: "libertatea mea inceteaza acolo unde incepe libertatea ta", dar asta e alta problema de care ar trebui sa se ocupe statul roman si legile sale in fata carora ar trebui sa fim toti egali.

Eu cred ca modelul pe care trebuie sa-l alegem in viata este acela al unui om cu o valoare morala, nu cea a fortei, a banilor, a armelor, etc; si atunci indiferent cum s-ar numi modelul nostru, sigur nu vom da gres in alegerea facuta.

Dar din pacate in viata este altfel. Ma uit la multimea tinerilor de pe starada (nu am spus totalitatea), a mancatorilor de seminte la cinema, a celor ce scuipa prin parcuri peste frumusetea florilor abia ivite - ma refer la acea multime care seteaza manele ca sonerie a telefoanelor mobile (ex: iar am pus-o, iar am pus-o), a celor ce urla in autobuze ca pe stadion, a celor ce injura fara cea mai mica jena de morti (nici macar mortii lui nu-i cunoaste), de sfinti (dar care habar nu au ce sfant si la ce data este, decat daca "da de baut un fraier ca e ziua lui"), a multimii preocupata de sex de parca ar veni sfarsitul lumii maine si nu au mai apucat sa faca sex (de dragoste nu incape vorba in privinta lor).

Sunt obligata sa-i vad zilnic, si de aceea, de multe ori m-am gandit: pe mainile cui lasam noi tara asta? si credeti-ma ca m-am intrebat adesea: ce modele au ei in viata?

Cunosc si raspunsul, dar aici ar fi foarte mult de discutat si nu face subiectul temei noastre. M-am gandit si cum ai putea sa-i explici unui tanar ca nu este bine ce fac cei de mai sus - cand el vede ca numai excrocii reusesc, sau ca nu este corect ceea ce face -cand el vede ca numai mincinosii si hotii sunt ridicati la rang mare. Si este adevarat acestia reusesc, dar reusesc numai pe partea materiala. Si poate ca nici acesti tineri nu vor altceva decat bani si putere, probabil ca mai mult de atat nu pot.

Bani si puterea au ajuns sa fie unicul scop in viata majoritatii oamenilor. Trupul il folosesc doar pentru sex, prin asta obtinand tot bani si/sau putere, dar de suflet, de suflet cine se mai ocupa? Nimeni. "Ala" nu aduce nici bani nici putere; si cine a mai vazut "suflet" la super vedete, negativi ai vietii de pe ecran sau ai celei de zi cu zi ridicati la rang de eroi.

Si atunci oare cum ar putea ei sa aleaga modele in viata care sa le aduca o satisfactie deplina pe toate planurile, daca mintea e indoctrinata de bani/putere, trupul de sex si sufletul nu-l calauzeste nimeni?

Cum ar putea acesti tineri sa vada Puterea Morala a unui erou, pe care sa-l mai si aleaga ca model pozitiv, daca acestia nu au nimic in comun cu viata lipsita de tel a tinerilor nostri si mai ales daca aceste personaje nu detin nici puterea si nici banii?

Mirela Purice
Lider Relatii

De cand ne nastem suntem invatati sa urmam modele: "uite puisor, mergi ca mama" sau "bate asa din palme", "fa ca mine cu ochiul" sau "deseneaza astfel". Suntem invatati sa avem idoli inca de mici pe care apoi ii urmam toata viata sau numai o parte din ea: parintii, bunicii sau vedeta preferata. Copilul de astazi nu mai doreste sa fie marinar sau doctor, el si-a ales deja persoana care vrea sa fie, iar daca il intrebi ce vrea sa se faca cand va fi mare iti va raspunde direct: "Mama, tata sau...Radu Ilie".

In adolescenta dorim sa ne facem remarcati, sa iesim din tipar, dar in acelasi timp sa apartinem unui grup: suntem rockeri, hippioti, hip-hoperi, ne place sa ne numim intr-un anumit fel, dar de cate ori suntem doar ..noi? Uitam ce ne dorim cu adevarat, sa cautam in noi ceea ce ne defineste si sa cream propriul model. Ne pierdem in identitati incercand sa o gasim pe cea mai potrivita si ajungem sa ne pierdem in acest amalgam de personalitati.

Este mult mai important sa te familiarizezi intai cu km 0 al fiintei tale si abia apoi sa inveti sa explorezi si sa iei din fiecare lucru si persoana ceea ce crezi tu ca este mai bine adaptand asta la stiulul tau. Creaza-ti propriul brand: tu insuti.

Cei mai multi care au ales o persoana ca model in viata spun ca primul sentiment pentru acesta/aceasta este respectul. Dar cu respectul de sine cum stam? De ce este el atat de greu de obtinut?

Problema unora dintre femeile inteligente, atractive si de success este ca ele nu se vad intodeauna asa. Ceea ce este neobisnuit - daca nu esti pe deplin multumit de tine, atunci nu ai prea mare incredere in potentialul tau. Bineinteles, conteaza si realizarile pe care le ai in viata profesionala si personala. Fara indoiala ca incurajarile unui sot sau iubit te fac sa te simti bine. La fel si o infatisare placuta. Dar poti fii superba, plina de succes, casatorita cu barbatul ideal si sa nu ai inceredere in tine, la fel de bine cum poti fii doar draguta, cu venituri modeste si singura, dar foarte increzatoare in fortele proprii.

Nu mai depindem financiar si emotional de barbati si suntem apreciate de cei din jur. Dar asta nu inseamna ca ne-ar strica mai multa incredere in noi - asta asa, ca sa nu ne mai simtim niciodata vulnerabile si sa reusim sa ne cream propriul model in viata pe care sa il urmam cu mandrie.

Mariana Vasiliev

Cred ca este imposibil ca cineva sa fie in totalitate ghidat in alegerile sale de un anumit model. Cred ca un model isi pune amprenta doar pe un aspect al vietii cuiva, atunci cand acea persoana isi doreste o "calauza".
N-am mai fi autentici si nici n-avem cum sa urmam exemplul cuiva in intregime.
Azi modelele sunt multiple la fel ca si toti ceilalti care le confera aceasta caracteristica.
Sunt diferite si, implicit, cu pareri diverse si conceptii despre viata si atitudini variate.
Atunci cand totusi o persoana incearca sa imite un model, acea persoana pare ratacita de parca si-ar fi pierdut identitatea si-atunci incearca o noua abordare insa nici de acea data originala si personala.
Dar cand o persoana regaseste intr-un model franturi din personalitatea sa atunci tinde sa-i urmareasca intr-un fel experienta personala spre a afla reactile la anumite evenimente, ce hotarari poate lua sau este nevoit sa ia, dar aceasta cale nu este a celui ce-i urmareste destinul si n-ar trebui sa-l influenteze in vreun fel, ci doar sa constate ce invataminte sau ce solutii poate oferi.
De ce sa ne pierdem timpul, de ce sa nu fim noi insine, de ce sa nu fim propriile noastre modele?


Mihaela B
Lider Profesie

Modelul ar fi o reprezentare ipotetica a ceea ce omul tinde sa devina, o idealizare a limitelor omenesti. Si chiar asa este si perceput: ca pe un lucru abstract.
De aceea probabil am impresia ca oamenii din ziua de astazi nu mai au modele. Se tinde spre scopuri prea marunte, prea egoiste.

Au fost unii, care desi au trait in vremuri mai nefericite, au realizat un palmares impresionant.
Ar fi interesant de stiut daca ei au avut sau nu modele.

Toti oamenii au potential, totul consta in felul in care si-l dezvolta.
Unii devin modele, altii imitatii.
Cu toate acestea, modele nu prea exista Si chiar atunci cand oamenii realizeaza ca si-au gasit un model, constata ca s-au schimbat si la randul lor prioritatile avute, deci nu isi mai pot urma modelul pana la capat. Sau daca il urmeaza, la o noua experienta, tind catre un nou model. Si astfel, modelul isi pierde sensul.

Personal, sunt pentru analizarea tuturor aspectelor pozitive si negative ale diverselor experiente, si de a trece mai departe fara prea multa bagare de seama.
Si chiar daca admiram pe cineva, ii putem aprecia meritele si putem deasemenea sa ne definim si noi ca fiinte unice si sa ne dezvoltam potentialul, putem incerca sa devenim un model. Modelul nostru.

Erika Chivu
Lider Relatii

Nimeni nu e perfect, se stie, toti avem calitati si defecte. Si nimeni nu poate fi de admirat pe toate planurile. Exista oameni exceptionali la birou, profesionisti desavarsiti, dar care in viata personala sunt niste brute. Am profesori care sunt adevarate somitati in domeniile lor, dar la catedra sunt jalnici... Astfel stand lucrurile, nu cred ca putem gasi modele de viata absolute. Putem avea un model in cariera, altul in viata personala. Putem lua cate putin de la fiecare.

Cat despre cei din show-biz, cei spre care se indreapta atentia tuturor, si mai ales a tinerilor, nu cred ca ii putem alege ca modele, pentru simplul motiv ca nu ii cunoastem ca oameni. Le putem admira cariera, talentul, dar atat. Sigur ca un tanar care vrea o cariera in cinema, muzica isi va alege un model din aceste domenii. Dar sa spui ca un actor de la Hollywood iti este model de viata, idol, este exagerat. Cam la fel stau lucrurile cu politicienii sau cu intelectualii: le putem admira munca, dar nu si pe ei, ca oameni.

Pe de alta parte, una din legile lui Murphy spune ca adaugand o lingurita de vin intr-un butoi cu apa de canal vom obtine apa de canal; adaugand o lingurita cu apa de canal intr-un butoi cu vin, vom obtine...apa de canal. Cam asa stau lucrurile si cu oamenii, in ziua de azi. Pentru ca tindem sa fim foarte critici, adesea nejustificat, sa "desfiintam" persoane de valoare din cauza prejudecatilor, cineva care are o singura calitate si o multime de defecte, va fi un om rau; cineva care are un singur defect si o multime de calitati, va fi un ? om rau. Lucru confirmat si de colegele mele. Un tanar care asculta manele, sau sparge seminte la cinema e un pierde-vara, pe care nu-l asteapta niciun viitor. Trebuie sa recunosc ca asa gandesc si eu, asa gandim toti: catalogam persoane pe care nu le cunostem, bazandu-ne pe un singur gest observat la un moment dat.

Intr-o astfel de lume ne vine greu sa identificam modele, tocmai pentru ca ne sar in ochii defectele celorlalti. Mai usor ne dam seama cum nu vrem sa fim decat cum vrem sa fim. Poate ca raspunsul ar fi venit mai usor daca intrebarea ar fi fost "Care ne sunt astazi anti-modelele?"

Sursa: Comunitatea

Recomandari