Care pe care in dormitor

Care pe care in dormitor
  calendar_month        
Am vazut acum cativa ani o emisiune pe un canal frantuzesc in care cupluri trecute de 40 de ani isi povesteau problemele legate de raportul de forta din cadrul relatiei. Atunci mi se parea hilar modul in care acei oameni erau in stare sa puna atata patima pentru a stabili locul in care sa asezi televizorul in camera si cat de tare sa ii dai sonorul. Nici unul nu ar fi vrut sa cedeze si ar fi fost in stare sa intrerupa relatia pentru ca celalalt nu face asa cum i se spune.

Atunci am ras. Acum, trecuta si eu prin campuri de batalie asupra culorii cuverturii de pe pat si a ceea ce inseamna `alimentatie sanatoasa`, inteleg ca toate acestea sunt simboluri ale raportului de forte care inevitabil se stabileste intr-o relatie.

- nimeni nu castiga
E un pic paradoxal acest lucru pentru ca `cineva poate pierde` e totusi adevarata. Poti pierde daca celalalt iti inhiba gandirea sau anumite dorinte. Poti pierde daca nu traiesti dupa valorile tale. Inseamna asta ca celalalt a castigat? Nu.

- picatura chinezeasca
Formarea unui raport de forte este inevitabil datorita apropierii foarte mari. Poti accepta fara mari discutii un lucru care te jeneaza un pic. Repetabilitatea lui te poate insa scoate din minti. Sunt necesare liniile de demarcatie care sa arate ce suporta fiecare, cat se poate cere de la fiecare in parte.

- detalii pentru o viata mai buna
Sa te certi pentru culoarea unei cuverturi? Nu pare prea tocmai normal. Dar nu si daca tii cont de faptul ca aceea este acolo zi de zi, ca poate sa iti creeze o anumita stare placuta sau din contra. Iar o viata mai buna este facuta din acest cumul de infinite mici detalii. Armonizarea preferintelor poate fi un lucru complicat.

- dependenta
Oricat te-ai feri exista un grad de dependenta pe care il ai fata de celalalt. Chiar si numai prin faptul ca iti ofera un anumit grad de siguranta ca va fi langa tine, ca te astepti sa fie langa tine. Dupa mai multa vreme uiti sa mai treci o linie de demarcatie intre tine si cealalta persoana. Si orice exprimare a independentei celuilalt ti se pare brutala.

- frica
Cine poate stii ce ne aduce viitorul? Daca e sa ne luam dupa filme pentru a pricepe mintea umana am putea spune ca ne va aduce catastrofe. Si ne punem chiar si inconstient intrebarea: daca acum, cand e totul in regula e asa, atunci cand va fi vorba de lucruri cu adevarat importante ce ne vom face? Trebuie sa ma pregatesc de acum. Trebuie sa il fac sa ma asculte.

- slabiciunile
Ne folosim de slabiciunile celuilalt pentru a ne impune punctul nostru de vedere. Le folosim ca si arme importiva lui. `Daca acolo nu faci fata, probabil nu vei reusi nici aici. Lasa-ma pe mine, ca eu stiu mai bine, sunt mai capabil`.


Toate acestea explica stadiile prin care trece o relatie.
Plecam initial induiosandu-ne in fata slabiciunilor. Cand le observam zambim pentru ca atractia pe care o simtim pentru cealalta persoana ne face foarte vulnerabili. Faptul ca observam ca celalalt este la fel de uman ca si noi, cu defecte si obsesii, ni-l apropie si ne face sa speram ca nu ne va desconsidera, ca ne va accepta alaturi de el.

Ulterior insa intervine impactul pe care aceste `slabiciuni` il au asupra vietii noastre. Acesta este momentul in care nu ni se mai par atat de simpatice. Si apare dorinta de a-l schimba pe cel de langa noi, de a ne impune propriul tip de personalitate si mod de a vedea si reactiona la ceea ce este in jur.Ducem batalia pe lucruri marunte pentru a stabili terenul, pentru a ne pregati, pentru a castiga astazi ceva de care vom avea nevoie in viitor. Si suntem intr-o permanenta incercare de a impune ceea ce ni se pare noua a fi o viata mai buna, atat pentru binele nostru cat si a celui de langa, credem noi.

Probabil ca aceasta nu este una dintre cele mai idilice versiuni asupra unei relatii. Dar ce e idilic intr-o relatie de lunga durata? Poate gandul la nunta de argint.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Paradoxul zilelor noastre
  • person

    "nimeni nu e de neinlocuit dar -uneori- e nevoie de mai multe persoane pentru a inlocui una singura."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right