Comunicarea nonviolenta
history_edu ele.ro calendar_month 27 Nov 2006, 10:47
"Ceea ce-mi doresc in viata este compasiune, un flux intre mine si ceilalti, bazat pe o daruire reciproca din inima."Marshall B. Rosenberg
Elena Francisc Publishing in parteneriat cu Center for Nonviolent Communication, orgnizeaza pe 4 si 5 decembrie 2006 la conferintele interactive ale doctorului in psihologie Marshall B. Rosenberg, creatorul Comunicarii Nonviolente si autorul cartilor "Comunicarea Nonviolenta, un limbaj al vietii" si "Adevarata educatie pentru o viata implinita".
Pe parcursul celor doua zile el va impartasi publicului din experienta sa de peste 40 de ani ca trainer, promotor al pacii si mediator de conflicte la nivel international.
Conferintele vor avea loc intre orele 17:30-21:00 dupa cum urmeaza:
04-12-2006
Tema: Comunicarea Nonviolenta, un limbaj al vietii
05-12-2006
Tema: Comunicarea Nonviolenta in educatie
Marshall B. Rosenberg
Dr. Marshall B. Rosenberg este fondatorul si directorul educational al organizatiei internationale non-profit Center For Nonviolent Communication.
In 1961 a sustinut doctoratul in psihologie clinica la Universitatea din Wisconsin, iar in 1966 Comisia Americana de Examinare in Psihologie i-a acordat statut diplomatic in psihologie clinica.
Metoda Comunicarii Nonviolente a luat nastere din dorinta sa de a oferi oamenilor o alternativa la violenta pe care el insusi a experimentat-o in tinerete. Pe parcursul anilor `60 cea mai mare parte a activitatii sale s-a concentrat asupra medierii de conflicte in scoli si institutii publice.
Dr. Rosenberg sustine conferinte si seminarii de Comunicare Nonviolenta peste tot in lume. Lucreaza deopotriva cu profesori, directori de companii, ofiteri de armata si politie, puscariasi, functionari publici si familii individuale. Se implica activ in zone macinate de razboi, unde mediaza reconcilierea si rezolvarea pasnica a diferendelor.
Israel, Palestina, Irlanda, Rusia, Rwanda, Burundi, Nigeria, Serbia, Croatia sunt doar cateva exemple de tari in care metoda Comunicarii Nonviolente este utilizata de echipele de activisti ai pacii. In martie 2006 i s-a decernat premiul Bridge of Peace.
Comunicarea Nonviolenta pe scurt
Comunicarea Nonviolenta este o modalitate de utilizare a limbajului care faciliteaza schimbul de informatii si rezolvarea pasnica a neintelegerilor. Pune accentul pe asumarea responsabilitatii alegerilor si imbunatatirea calitatii relatiilor.
Cu ajutorul Comunicarii Nonviolente vei intelege ca:
orice actiune umana este o incercare de implinire a anumitor nevoi.
implinirea nevoilor umane prin cooperare, si nu concurenta, este mai sanatoasa pentru toata lumea.
oamenilor le face placere sa contribuie la bunastarea celorlalti daca o pot face de bunavoie.
Prin Comunicarea Nonviolenta ai ocazia sa:
realizezi legaturi personale mai puternice.
obtii ceea ce vrei intr-un mod care respecta atat valorile personale, cat si pe cele ale oamenilor din jurul tau.
te vindeci in urma unor experiente si relatii dureroase sau nereusite.
Deprinderea Comunicarii Nonviolente te va ajuta sa:
rezolvi conflictele pasnic si eficient.
transformi furia sau frustrarea in dorinta de cooperare.
gasesti solutii bazate pe siguranta, respect reciproc si consens.
Comunicarea Nonviolenta in educatie
Vechea formula a invatamantului a fost creata pentru a da societatii muncitori care sa nu se gandeasca prea mult la propriile lor vieti. Dar la ora actuala ea face ca multe scoli sa se lupte cu rezultate proaste, cu lipsa de respect in randul elevilor, profesorilor, si cu probleme legate de siguranta individuala.
Elevii sunt nemultumiti, la fel si familiile lor. Profesorii si directorii de scoli sunt frustrati si toata lumea abia asteapta weekendul.
Este nevoie de o noua abordare a educatiei, care sa fie in interesul tuturor celor implicati. Dr. Marshall Rosenberg materializeaza aceasta viziune in ideea de "educatie in slujba vietii". Comunicarea Nonviolenta va va ajuta sa descoperiti o perspectiva bazata pe respect reciproc in relatiile dintre elevi si profesori, directori si parinti.
Asimiland aceste principii, veti putea sa:
mariti interesul, realizarile si cantitatea de informatie acumulata de elevi.
creati o atmosfera de studiu sigura si placuta.
cultivati inteligenta emotionala, respectul si compasiunea.
rezolvati conflictele si sa dezamorsati situatiile potential violente.
redescoperiti bucuria de a educa elevi cu adevarat motivati.
Educatia este prea pretioasa pentru a fi motivata de tactici coercitive. Comunicarea nonviolenta promoveaza educatia motivata de respectul pentru viata, de dorinta de a deprinde abilitati, de a contribui la bunastarea noastra si a celorlalti.
Comunicarea Nonviolenta in scolile din lume
Punerea in practica a principiilor comunicarii nonviolente ii ajuta pe profesori, administratori, elevi si parinti sa faca din scoala un loc in care elevilor sa le placa sa invete, profesorilor sa le placa sa predea, iar parintii sa aiba incredere ca nevoile copiilor lor - de siguranta, respect si imbogatire a cunostintelor - sunt implinite.
Comunicarea nonviolenta a fost introdusa pana in momentul de fata in scoli din SUA, Serbia, Danemarca, Italia, Israel, cu rezultate imbucuratoare pentru toti cei implicati:
mai putine conflicte
gestionarea eficienta a diferendelor care apar
cresterea capacitatii de a-l asculta pe celalalt
respect reciproc intre toti participantii la procesul de invatamant
mai multa cooperare
mai multa distractie pentru toata lumea
Comunicarea Nonviolenta in relatiile profesionale
Comunicarea Nonviolenta este o unealta foarte puternica de imbunatatire a productivitatii si a moralului. Ea ne intareste abilitatea de a trai si munci productiv si armonios si face ca actiunile noastre sa fie motivate de compasiune, si nu de frica, vinovatie sau rusine.
Scopul comunicarii nonviolente este acela de a ne ajuta sa cladim relatii bazate pe intelegere si compasiune, in asa fel incat nevoile fiecaruia dintre noi sa fie satisfacute. Angajatii care au incredere ca nevoile lor sunt luate in considerare raman, de cele mai multe ori, loiali companiei in care lucreaza.
Comunicarea nonviolenta va ofera instrumentele de care aveti nevoie pentru a motiva angajatii fara a folosi teama, vinovatia sau rusinea, pentru a evalua performantele intr-un mod care incurajeaza dezvoltarea si pentru a rezolva conflictele de la birou intr-un mod care sporeste respectul reciproc, intelegerea si increderea.
Veti face sedintele mai productive, veti imbunatati moralul la locul de munca si implicarea angajatilor, cladind echipe unite si sprijinind gasirea de solutii creative pentru a imbunatati relatiile cu clientii.
Comunicarea Nonviolenta implica: exprimarea propriilor opinii fara a-i constrange pe ceilalti, exprimarea sincera, fara a critica sau insulta, receptionarea unui mesaj cu empatie, indiferent de modul in care este exprimat.
Sursa: www.efpublishing.ro
Alte articole despre