De ce dor despartirile?

De ce dor despartirile?
  calendar_month        
Cand pierzi un prieten drag, cand se termina o poveste de dragoste, chiar si atunci cand se incheie o relatie conflictuala simti o durere si o amaraciune adanca.

Trecerea printr-o despartire poate fi foarte dureroasa si la un moment dat al vietii noastre cu totii gustam din ea.

In aceasta perioada am putea sa facem mai mult decat sa supravietuim, am putea sa folosim aceasta etapa in favoarea noastra pentru a ne cunoaste, a ne dezvolta si a inflori.

Despartirea este dificila, mai ales atunci cand nu este alegerea noastra. Durerea este mare ca urmare a investitiei emotionale facuta in relatie. totul pare lipsit se sens, simtim gustul esecului, al pierderii si al disperarii.

O despartire dupa foarte multi ani impreuna poate da impresia sfarsitului lumii. Cu atat mai mult cu cat ai investiti spiritual, emotional si financiar in relatia respectiva. Chiar si relatiile pe termen scurt presupun investitii in sperante si vise legate de un viitor impreuna.De ce dor despartirile atat de mult chiar si atunci cand este evident ca relatia dintre cei doi s-a deteriorat foarte mult? Raspunsul ar putea fi faptul ca orice relatie care apoi se termina prost incepe cu entuziasm si cu investitia in ceea ce ar putea sa fie.

Relatiile serioase pornesc cu o mare doza de entuziasm si speranta in viitor. Oamenii investesc timp, energie, planuri, vise si sperante in relatie. Cand totul esueaza apare dezamagirea profunda. O data cu instalarea dezamagirii pierdem si speranta pentru visele noastre, pierdem suportul emotional, intelectual si uneori, chiar si cel financiar.

Tristetea este un raspuns perfect normal si sanatos in situatiile de pierdere. Doare foarte mult dar te ajuta sa te adaptezi. Astfel de momente sunt depasite cu suportul familiei si al prietenilor. Uneori aceasta durere poate duce la depresie.

Oare cum ne putem vindeca de aceasta durere? Nu exista un raspuns universal la aceasta intrebare, in schimb lucruri care pot ameliora starea:

Traieste emotiilor pe care corpul le simte (cu alte cuvinte, daca vrei sa plangi, atunci fa-o). Daca evitam sa traim aceste emotii dureroase ingreunam procesul vinedecarii. Rememorarea continuua a detaliile a ceea ce s-a intamplat, de ce s-a intamplat, ce puteam face pentru a preveni ruptura nu reprezinta o atitudine productiva.

Evita sa-ti inneci amarul in alcool. Blocarea emotiilor nu le va face sa dispara, nu le va atenua, ci dimpotriva.

Nu sari peste mesele de baza - daca vei cadea fizic situatia se va inrautati.

Nu uita de miscarea zilnica, chiar daca va fi necesar sa te fortezi. Exercitiile fizice elibereaza endorfine in corpul tau si te vei simti mult mai bine.

Marcheaza incheierea relatiei printr-un eveniment de despartire, simbolic.

Te poti folosi de acest moment pentru a te redescoperi. Ceea ce conteaza in procesul de vindecare este sa dai un sens despartirii. Lasa emotiile care-ti invadeaza corpul sa creasca, nu incerca sa le blochezi.

Acceptarea realitatii poate restaura speranta pentru viitor chiar daca este o altfel de speranta decat cea obisnuita.

Foloseste acest timp ca pe o oportunitate de a intretine relatiile de prietenie pe care le-ai neglijat, de a-i ajuta pe altii la nevoie, de a realiza toate acele lucruri pe care le doreai dar nu aveai timp sau nu erau pe placul partenerului tau.

Psiholog Loredana Ionascu
Clinica TerapiaM
021 / 210 25 65
Str. Dumbrava Rosie 12A, Bucurestiwww.terapiam.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Doza de raz pentru 23 iulie
  • person

    "zambeste,maine va fi mai rau!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right