Depasiti de maturitate

Depasiti de maturitate
  calendar_month        
Analogii si experiente. Comparatii, povesti, dorinte si impliniri. Cazuri reale si fictiune de buna calitate. Ca la final, sa ne simtim impliniti doar cand atingem o stare completa sau aproape completa de serenitate. Dorim sa cunoastem maturitatea. Ne-om simti bine si plini de noi cand ne invartim cu masinuta noastra smechera prin fata celorlalti, dar cata glorie se asterne in drumul nostru cand ne stim peste medie la capitolul experiente?

Ca vreau sa bravez cu orice pret cateodata, o sa intelegeti, ca stima unora depinde de apreciarea altora, cu greu, dar o intelegeti si pe aceasta. Probleme intervin atunci cand o anumita combinatie de factori sociali, genetici, psihologici, care in anumite conditii este benefica si stimulativa, in alte conditii determina tulburari depresive. Este greu si aproape imposibil sa iti pastrezi demnitatea si sa te mentii pe linia de plutire atunci cand sansele de supravietuire devin fata morgana. Si mai greu de suportat decat asta este, cateodata, nerecunoasterea ta ca om in societate. Si daca alaturi de tine sunt oameni care, la fel ca si tine, au prea mult bun simt si se simt afectati de starea ta, ai spune ca ai fi fericit sa renunti la experiente.

Poate ca starea de maturitate nu s-a realizat in astfel de cazuri asa cum era de asteptat. S-a tintit, dar nu s-a ochit. Costul este incomensurabil. Lipsa controlului sau a capacitatii de a stabili ce este normal sau nu, determina astfel schimbarea modului de viata. "Cautam linistea luptand impotriva catorva obstacole, dar cand am invins, aceasta liniste devine insuportabila" - Blaise Pascal. Asemenea personaje devin niste cronofagi si atat. Vrem, vrem, vrem. Ce anume, conteaza mai putin. Si cateodata deloc, mai ales cand, daca obtinem ce ne-am dorit, acest lucru nu ne bucura, ii gasim in schimb defecte si vrem mai mult sau altceva.

Dorim sa ni se dea, dar nu dorim sa primim. Nu dorim sau nu stim sa pretuim ce primim. Pentru cel care ofera, frustarea este aceeasi. De ce se intampla asa? Poate ca tine de firea omului, poate de educatie, poate de anturaj. Dar daca vi se intampla sa vi se ofere ceva in viata de catre cineva care ofera din toata inima, pentru care conteaza fericirea voastra chiar si atunci cand voi nu mai credeti in voi insiva, poate ar fi frumos sa nu refuzati. As zice ca este o maniera de se a manisfesta maturitatea.

Omul este un sociabil prin definitie. As spune ca si un empatic. Nu exista socializare corecta fara o buna empatie. Exista, insa, si socializare intre un individ cu doleantele sale si un individ ale carui doleante nu intereseaza pe neempatic. Cum se descurca itele in astfel de situatii? De ce mai multe ori, dupa cateva incercari nereusite de amiabilitate, se renunta si nu se mai foloseste termenul socializare. Empaticul va mai avea cateva nelamuriri traduse prin mustrari de constiinta daca nu trebuia sa faca sau sa nu faca altceva pentru a mentine relatia, neempaticul isi va continua netulburat drumul, si poate cateodata o sa se minuneze cum de l-a lasat pe empatic, chiar si pentru scurta perioada de timp, sa-l tulbure din visarea cu ochii deschisi. Neempaticul, in speta, da totusi dovada de seriozitate si profunzimea determinata de varsta, poate si de experienta de viata. Empaticul este un novice care doreste mult soare in viata sa si a celorlati. Este greu de precizat de fapt care va ajunge matur.

Un punct atins si ochit prea tare, care nu se percepe bine la momentul oportun: asa zisa incredere in tine si in ceilalti. Cand de fapt crezi ca te regasesti pe tine si intre altii ca o Meeca de mult cautata, fapt pentru care ai avut poate ceva de munca si pentru care ai avut de trecut cateva teste, este de ajuns o greseala mica pentru a spulbera aceasta falsa invincibilitate. Perspectiva si flexibilitate sunt prescrise pe reteta. Reusita tratamentului depinde si de vointa bolnavului.Inchei cu un citat sugestiv: "Noaptea nu poate sa fie atat de intunecata incat undeva sa nu fie de gasit o stea, iar desertul nu poate sa fie atat de dezolant incat, undeva, sa nu fie de gasit macar o oaza".

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Jurnal de slabit Dupa o saptamana
  • person

    ""orice calatorie incepe cu primul pas""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right