Diferentele culturale - le faci fata?

Diferentele culturale - le faci fata?
  calendar_month        
Saluturi, diverse gesturi, cadouri. Toate acestea poarta o semnificatie aparte, dar care difera de la o cultura la alta. Unele diferente de semnificatie sunt clare, altele subtile, insa, intotdeauna, respectarea acestora determina relatiile pe care le stabilim cu localnicii.

Unele obiceiuri sau credinte pot parea absurde, stranii, dar, cum nicio cultura nu este superioara altora, nu avem dreptul de a-i judeca pe ceilati. Trebuie sa le respectam cultura si traditiile, asa cum si noi, la randul nostru, am vrea sa fim respectati.

Asadar, inainte de a pleca in concediu in afara tarii, faceti o mica documentare despre "bizareriile" localnicilor. Pentru a va usura munca, va prezentam cateva.

De pilda, in nord-estul Argentinei, precum si in alte tari sud-americane precum Chile, Bolivia si Peru, o mare parte a localnicilor cred ca, daca ii filmezi sau ii fotografiezi, le furi sufletul.

Chiar daca ceasurile fabricate in China se gasesc pe toate drumurile, sa nu ii daruiti niciodata unui chinez un ceas. Acesta este simbolul mortii.

Tot la capitolul cadouri trebuie sa stiti ca, daca ii oferiti unui indian un obiect confectionat din piele de vitel, comiteti un sacrilegiu.

Si felul in care va exprimati multumirea sau acordul fata de o situatie va poate baga in incurcaturi. De exemplu, desenarea unui cerc cu degetele mare si cel aratator unite la varf, care la americani inseamna OK, in Japonia inseamna bani, in Franza zero, pe cand in Tunisia este o amenintare cu moarta, iar in Malta semnifica o aluzie la homosexualitatea cuiva.

Daca vreti sa stiti cat de apreciate sunteti de barbatii de pe alte meleaguri, tot la limbajul trupului trebuie sa fiti atente. Italienii semnaleaza trecerea unei femei frumoase pe langa ei prin miscarea ploapei inferioare cu degetul. Sicielienii se ciupesc usor de obraz, pe cand brazilienii isi duc degetele impreunate la ochi, ca un binoclu.

89161.jpg Gestul Ok, de care aminteam mai sus, este reprezentat in mai multe moduri, variind de la o cultura la alta. Francezii isi duc aratatorul si degetul mare impreunate la buze, rusii ridica degetul mare, brazilienii isi strang intre degete lobul urechii.

Desigur, nu avem cum sa aflam toate aceste diferente culturale, asa incat trebuie sa acordam o atentie sporita gesturilor celorlati, sa observam felul in care se comporta localnicii intre ei si, atunci cand facem un gest si citim pe fata celuilalt mirare, furie, sau orice alta reactie la care nu ne-am astepta, este bine sa lamurim lucrurile, sa intrebam care este problema.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

am trait-o si pe asta
  • person

    "nu uita: langa cel mai inalt punct al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right