Dincolo de limite

Dincolo de limite
  calendar_month        
Ce ai zice daca ti-as spune ca in fiecare zi ai putea sa iti depasesti limitele? Te gandesti probabil la tonele de efort necesare, la vointa de fier pe care ar trebui sa o ai... Ei bine, nu la astfel de limite ma refer, ci la unele mai..."mici", care nu ti-ar cere chiar asa mult efort.

Ma refer la acele limite pe care aproape fara bagare de seama ni le cream zilnic. Unele sunt mai vechi, si au devenit pentru noi axiome, cum ar fi: "Eu n-as fi in stare sa ma abtin de la..." sau "Nu cred ca as reusi sa ma fac inteleasa de X". Dar noi suntem maestri in a ne stabili limite noi, adica, altfel spus, in a ne pune bete-n roate singuri.

Ca sa-ti faci o idee mai clara la ce ma refer, iata cateva exemple:

Una dintre limitele pe care ni le punem aproape zilnic, fara a fi constienti de asta, este legata de nemultumirile sau iritarile marunte.

Sa zicem ca metroul si-a inchis usile tocmai cand tu ajungi pe peron, sau culoarea semnaforului devine rosie exact cand te pregateai sa traversezi; tu esti grabit, ai atatea de facut azi, si parca Universul iti pune oprelisti la tot pasul...Doar e normal sa te enervezi, nu? Poate, dar stii ce pierzi enervandu-te? Calmul, buna dispozitie interioara... Ok, si ce legatura exista intre acestea si limitele din tema articolului? E simplu: cu cat esti mai putin calma sau mai prost dispusa, cu atat vei putea raspunde mai putin eficient sarcinilor care te asteapta.

Ca sa nu mai punem la socoteala ca ti se va reduce cheful de a face ce ai de facut, iar asta iti va limita capacitatea de a te bucura de viata si de a avea rezultate bune. Vezi unde vroiam sa ajung?...

Un alt exemplu ar fi cultivarea neincrederii in sine, pe care multi dintre noi o exersam zilnic, poate fiindca asa ne-am obisnuit, sau poate fiindca e mai usor sa nu ai incredere in tine decat sa ai...

Revenind, te-ai gandit vreodata sa numeri ocaziile cand iti spui in gand ca nu poti sa resusesti, ca n-ai suficient talent / inteligenta / experienta etc? In fiecare astfel de ocazii, iti intaresti limitele vechi si chiar iti creezi unele noi. Si totusi nu e chiar asa greu sa faci pasi in directia eliberarii de aceste limite.

Incepe, pur si simplu, prin a-ti asuma riscul de a spune: "Pot", incepand cu situatiile marunte, sau cu problemele mai accesibile. Era o vorba: "Daca esti convins ca poti, vei putea, daca esti convins ca nu poti, nu vei putea". De multe ori, limitele in care ajungi sa crezi sunt alese de tine, si tot tu le poti modifica, inlaturandu-le pe unele, impingandu-le mai departe pe altele.

Ca o concluzie, exista limite si limite. Pe unele e mai greu sa le depasesti singur, dar pe altele le poti controla si depasi daca iti propui asta. Iti trebuie doar o doza de revolta fata de aceste limite, putin nonconformism, si un strop de vointa !

Sursa: Diana Bercescu

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Minciuna,ca stil de viata.
  • person

    "the rest is still unwritten!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right