Duna Pyla - `micul desert` din Franta

Duna Pyla - `micul desert` din Franta
  calendar_month        
Cand vorbesti despre o formatiune geologica de dimensiuni vaste, care pare sa apartina unuia dintre marile deserturi ale lumii, nu te-ai gandi nicio clipa ca acest tip de formatiune se poate gasi si in alta parte.

Dar iata ca in Franta exista o zona recunoscuta pentru aceasta inedita formatiune geologica, duna Pyla, reprezentand cea mai mare duna de nisip din Europa, aflandu-se la 60km de Bordeaux, mai exact in provincia Aquitania.Daca ajungi in orasul Bordeaux, doar o ora de mers cu masina te mai desparte de aceasta minunatie a naturii, unde cu siguranta vei avea parte de o experienta foarte placuta.

Duna Pyla este situata in interiorul Golfului Arcachon, in apropierea Oceanului Atlantic, avand o lungime surprinzatoare, mai exact de cca. 2.500 de metri, iar latimea aproximativa fiind de 500 de metri. Inaltimea dunei este de 107 metri iar volumul total al dunei este nu mai mult sau mai putin de.....60 de milioane de metri cubi.

91514.jpgCurios este faptul ca, la prima vedere, ai senzatia ca aceasta duna s-a creat cu mii de ani in urma, insa este un fenomen geologic produs destul de recent (sec. XVIII - XIX). Si mai curios este fapul ca ea s-a format in padure.

Padurea de pini ce se afla in jurul dunei Pyla ajuta la crearea unui peisaj deosebit. Este o locatie ce trebuie vizitata, fiind considerata una dintre cele "7 minuni geologice ale Europei".

Si, ca toate dunele de nisip, dupa Pyla este in continua miscare, in fiecare an acoperind pana la 8000 de metri de padure. Daca continua in acest ritm, atat drumul de la baza dunei, cat si locul de popas vor fi acoperite in totalitate de nisip.

62792.jpgUn popas in preajma acestei dune, imbinat cu un rasarit sau un apus al soarelui, admirate de pe culmea sa, va ramane o experienta inedita. De asemenea, duna Pyla este recunoscuta pentru faptul ca se pot practica diferite sporturi, cum ar fi zborul cu parapanta. Este un loc foarte sigur pentru o astfel de experienta, o experienta care cu siguranta nu va fi uitata.

Foarte important este ca aceasta duna trebuie protejata, chiar daca extinderile sale dauneaza pe termen scurt, atat vegetatiei, cat si proprietatilor particulare. Duna Pyla este cel mai efemer dintre monumentele naturii din Europa.

Autor: Daniela M.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Incerc
  • person

    "is cool to dream..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right