Emmeline Pankhurst in lupta pentru egalitatea sexelor

Emmeline Pankhurst in lupta pentru egalitatea sexelor
  calendar_month        
Baza ideologiei feministe este aceea ca societatea este un sistem in care barbatii sunt favorizati, femeile fiind considerate inferioare lor. Miscarile feministe sunt miscari sociale care sustin egalitatea in drepturi a femeii cu barbatul in toate sferele de activitate.

Aceste revolte critica discriminarea intre sexe si inegalitatea de sanse si promoveaza interesele si drepturile femeilor.
Un astfel de curent feminist a aparut in Marea Britanie, la inceputul secolului 20, si a avut-o ca fondatoare pe Emmeline Pankhurst. Desi nascuta intr-o societate caracterizata de conceptia conform careia femeile trebuie sa se supuna regulilor impuse de barbati, englezoaica a demonstrat o putere extraordinara de a schimba substantial si definitiv lumea in care traia.

Inca din copilarie, Emmeline era preocupata de problema discriminarii de orice natura. Citea numeroase carti ce dezbateau aceste subiecte si cunostea majoritatea articolelor despre miscari sociale pentru obtinerea drepturilor. Pasiunea tatalui ei de a privi mici spectacole de teatru in propria resedinta s-a regasit in talentul oratoric si in rezonanta neobisnuita a vocii ei.

Dupa casatoria din 1879 cu Richard Pankhurst, un avocat de exceptie, dedicat peste putinta reformei, care a propus si a reusit sa obtina legiferarea controlului independent al femeilor asupra propriilor venituri, Emmeline isi consolideaza credinta in idealurile proprii si devine o femeie puternica, hotarata si neinfricata. Moartea sotului in anul 1898, cresterea a cinci copii si pierderea a doi dintre ei au marcat existenta acesteia si au determint-o sa lupte pentru drepturile ei si a tuturor femeilor.

Castigand admiratia femeilor din diferite parti ale tarii, Pankhurst a fondat Uniunea Politica si Sociala a Femeilor, incurajand rolul acestora in politica. Lupta pentru dreptul femeilor de a vota le-a avut in frunte pe Emmeline si fiica acesteia Christabel. Inarmata cu afise, banderole, costume si mesaje menite sa convinga populatia sa ii urmeze, aceasta armata a decis sa poarte un razboi alb, sa urmeze cu perseverenta o cale pasnica. Marsurile pe strada, unde Pankhurst era in fruntea tuturor, reprezentarile unor scenete sugestive sau strofele elaborat construite si recitate in diferite imprejurari au determinat o reactie deloc pasnica a autoritatilor. Guvernul liberal a dovedit o reticenta greu de inteles; acesta atitudine a provocat inmultirea protestelor si a numarului femeilor revoltate. Diversele categorii sociale isi uneau acum fortele sub aceeasi deviza: dreptul la vot.

Raspunsul politiei si a celor aflati de cealalta parte a baricadei a fost unul violent. Femeile erau lovite cu violenta in timpul demonstratiilor, injosite si chiar omorate. Multe din ele erau arestate si condamnate la multi ani de inchisoare. Emmeline nu a facut exceptie. Dar puterea de a continua si-a spus cuvantul printr-o noua forma de protest: greva foamei. Si de aceasta data femeile au devenit victime; barbatii nu acceptau ideea de egalitate politica.
Exemplul ei a fost in scurt timp urmat si in alte tari de pe glob: SUA a fost cutremurata de miscarea feminista din 1910 condusa de Alice Paul, Franta abia in 1944, iar Romania in 1945.

Liderii politici din Marea Britanie se temeau de aceasta revolta atat de bine organizata si de perseverenta cu care femeile isi urmareau idealul. Se temeau insa si de caracterul violent pe care il dobandise,caracter determinat de agresiunile politiei si nedreptatii judecatorilor. Intarzierea guvernului in luarea unei decizii a demonstrat o schimbare in conceptiile oamenilor din cadrul sau.
Emmeline Pankhurst a dus o lupta aspra si puternic sustinuta de femei la fel de hotarate ca ea. Pentru ea, dreptul la vot a insemnat mai mult decat atat, a insemnat egalitate intre sexe, dreptul la opinie, dreptul la gandire libera, dreptul la decizie, dreptul de a fi ascultat. Si-a castigat razboiul abia in 1918; insa victoria este sarbatorita pana in ziua de astazi.



Exista tari unde si azi femeile sunt discriminate. In cele mai multe insa, ele si-au dobandit libertatea si pozitia meritata in societate. Femeile si barbatii sunt considerati egali.

Miscarile feministe au schimbat multe in societatea de astazi: ideea de cuplu este diferita de cea de acum un secol, femeia poate alege sa isi formeze o cariera, atitudinea fata de moralitatea sexuala s-a modificat, unele religii au permis femeilor sa devina preoti. Drepturile omului au devenit comune atat femeilor cat si barbatilor. Totul este datorat unor suflete care si-au urmat idealurile cu pretul suferintei si au crezut in forta de a schimba lumea.

Recomandari