Femeia de la Scarlett O'Hara la Carrie Bradshaw

Femeia de la Scarlett O'Hara la Carrie Bradshaw
  calendar_month        
Povestile sunt formative. Rolul lor este de a descrie un univers de asteptari, de a da solutii, de a-ti spune ce ar trebui si mai ales ce nu ar trebui facut intr-o situatie des intalnita.

Stau sa ma intreb care sunt povestile secolului nostru si ce anume ne invata ele. Daca e sa ne gandim la relatii amoroase cred ca nu este nici o alta poveste mai raspandita decat "Pe aripile vantului", desi poate ca in scurt timp locul ei va fi luat de catre "Totul despre sex".

88787.jpg

Odata cu Scarlett feminitatea nu mai este fragila, ci independenta, cu spirit de luptator. Caracter mult mai puternic decat barbatii care o inconjoara, Scarlett se opune incadrarii ei in categoria femeilor supuse, a celor care fac ceea ce le dicteaza societatea sau barbarbatii din viata lor. Ce ne mai spune Scarlett? Ca nu exista independenta fara bani, ca trebuie sa te comporti asemeni barbatilor pentru a nu fi calcat in piciare, ca trebuie sa stii ce vrei si sa sacrifici multe pentru a obtine lucrul respectiv. Scarlett ne mai spune insa si lucruri negative pe care le observam acum in jurul nostru - familia nu mai are trainicia de odinioara: parca copii nu mai sunt la fel de importanti, definitorii; casatoriile se destrama dupa doar ativa ani, independenta duce la lipsa de comunicare. Nici despre caracter nu mai putem spune ca ramane acelasi; ne schimbam dorintele, aspiratiile, cu usurinta putem fi pusi in situatia in care acel ceva pentru care am sacrificat tot sa ajunga sa nu mai aiba valoare pentru noi si astfel sa ne trezim ca am ajuns sa nu mai avem nimic. Cum ne spune Scarlett ca este femeia? Puternica, individualista si independenta.

Probabil ca toate acestea or fi fost revelatii pe vremea parintilor nostri, acum insa povestea este atat de bine asimilata incat nimeni nu se mai mira de actualul comportament al femeilor. Ma intreb cum va fi femeia cand vom asimila si "Sex and the City". Cuvantul de ordine ar fi acum rafinamentul. Si pozitia sociala. O pozitie care este data atat de lucrurile pe care le detii, cat si de cercurile in care te invarti, de serviciul pe care il ai.



Cateva lucruri pe care ni le spune "Sex and the city":
- femeile vor sex la fel de mult ca barbatii
- cei mai buni prieteni ai femeilor sunt tot femeile sau homosexualii
- relatiile nu se judeca niciodata dpdv moral, ci in functie de ce necesitati iti pot satisface
- ceilalti, indiferent cat de diferiti ar fi de tine, sunt priviti cu toleranta; gata cu incriminarea diferentelor
- cel mai mare pacat este prostul gust
- relatiile intre sexe nu sunt o solutie la singuratate, oamenii sunt prea diferiti ca pana la urma ceva, ceva sa nu mearga prost si totul sa se destrame
- femeile nu imbatranesc nicioadata si daca o fac asta doar le da o nota si mai mare de rafinament
- copilaria se termina inspre 38 de ani
- femeile nu sunt neaparat si intotdeauna romantice

"Sex and the city" scoate femeile de sub dominatia timpului; le da incredere ca viata nu se sfarseste odata cu trecerea pragului de 25 de ani. Ma astept ca la 38 de ani sa arat interesant si atat de atragatoare pentru sexul opus incat sa am, daca am chef, un iubit cu 10 ani mai tanar indragostit nebuneste de mine. Ma astept ca o familie sa nu ma tina legata de casa, sa vad in continuare noi baruri, sa cunosc oameni noi, cu alte cuvinte sa am o viata sociala activa. Ma astept sa ma bucur de respectul celor din jur, sa am libertatea de a-mi trai viata asa cum imi doresc. Si mai ales ma bucur pentru urmatorul mesaj - nu merita sa te uiti ingrozit inapoi numarand anii si ridurile, ci inainte pentru a obtine ceea ce iti doresti.



Recomandari