Femeile in statistici

Femeile in statistici
  calendar_month        
Conform unor studii recente realizate de Organizatia Natiunilor Unite femeile sunt inca ignorate, date de-o parte sau exploatate pentru simplul motiv ca sunt femei.

In raportul mentionat se arata ca, la nivelul intregii lumi, prezenta femeii in functii de conducere este inca un deziderat. Lumea politica, mediul academic, mass media si justitia sunt inca acaparate de barbati. Desi numarul femeilor la nivelul parlamentelor tuturor statelor a ajuns la 16.3 %, numarul este infim daca stam sa ne gandim ca in 1975 rata de participare era de 10.9%. Este interesant de spus ca, in topul tarilor in care femeile au o mare participare in cadrul organelor legislative, se situeaza o serie de state aflate in situatii post-conflict. Astfel, Ruanda a devenit tara cu cea mai mare rata (48.8 la suta) a participarii femeilor in parlament.

Nici in afaceri, femeile nu au o prezenta notabila. In raportul ONU se face referire si la un studiu din 2002, realizat de Biroul International al Muncii, din care reiese ca, in 48 dintre cele 63 de tari monitorizate, numarul femeilor aflate in functii de conducere se situa intre 20 si 40 la suta. In plus, femeile care au propria afacere sunt mult mai putine decat barbatii angajatori, constatare valabila si in tarile dezvoltate precum Norvegia sau Olanda.

Domeniul care pare a fi destinat cu precadere doamnelor este invatamantul. Astfel, peste 70 la suta dintre cadrele didactice din Romania sunt femei. Dar statisticile arata, si in acest caz, un lucru ingrijorator. Daca in invatamantul prescolar, procentul barbatilor este de numai 0.19, cu cat crestem nivelul studiilor, cu atat numarul acestora creste, ajungand ca in mediul academic procentul barbatilor sa fie de 58. Mai mult decat atat, cu toate ca femeile reprezinta 42% din cadrele universitare, in tara noastra, in momentul de fata, doar trei femei ocupa pozitia de rector universitar.

Persistenta discriminarii intre sexe a fost dovedita si de catre Institutul de statistica al Comisiei Europene, Eurostat. Cel mai recent studiu al acestui institut arata faptul ca rata somajului este mai crescuta in randul femeilor decat in cel al barbatilor si ca cei din urma beneficiaza de salarii mai mari, chiar si pentru aceleasi posturi. De exemplu, in Germania, femeile castiga cu 20 la suta mai putin decat colegii lor barbati.

Pe langa discriminarile de la locul de munca, femeile sunt discriminate si acasa. Dupa cele opt ore de la serviciu, doamnele mai muncesc si acasa. Aceleasi statistici arata ca, in medie, o femeie aloca cam 4-5 ore pe zi treburilor casnice, in timp ce barbatii stau la bucatarie cel mult o ora.

Si, in loc sa fie rasplatite, multe femei sunt victime ale vilolentei domestice si ale tabuurilor si prejudecatilor de ordin cultural si religios.

Este adevarat ca, in ultimele decenii, femeile au facut progrese remarcabile, dar, pentru a putea iesi pe deplin din aceasta societate de tip patriarhal, mai sunt multe de facut. Si, desi poate parea un stereotip, consider ca aceasta schimbare tine de fiecare dintre noi. Felul in care impartim sarcinile in cuplu, atitudinea fata de colegi si de sefi si mai ales modul in care ne educam copiii sunt pasi mici, dar importanti, in castigarea mult doritei egalitati dintre sexe.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

pleaca
  • person

    ""viata merge inainte...!""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right