Festivalul International Viata e frumoasa

Festivalul International Viata e frumoasa
  calendar_month        
Vineri, 21 noiembrie, Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical "Viata e frumoasa", aflat la prima editie, propune o zi a recitalurilor, Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul Enescu fiind gazdele unor performante desavarsite asigurate de Cvartetul "Bella Musica" si de George Emil Crasnaru (la bas) si Alexandru Petrovici (la pian). La Teatrul National de Opereta principalul eveniment al serii este opereta "Printesa circului" de E. Kalman, in regia lui Bogdan Strutinskiy, spectacol precedat de o lansare de carte: "Opereta, Musicalul, Zarzuela" de Cristina Sarbu, Ana Buga, Octavia Galescu.

17,00 Recital Cvartet "Bella Musica"
In program: creatii de J.S. Bach, A.Corelli, A.Vivaldi, T.Albinoni, J.Haydn, W.A.Mozart, P.I.Ceaikovski, G.Enescu, A. Alessandrescu, B.Bartok.
Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu

Cvartetul "Bella Musica" este rezultatul unei perspective moderne pe care un grup de tinere instrumentiste din cadrul Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" o propune asupra conceptelor de productie muzicala si ansamblu cameral. Astfel, cvartetul se recomanda drept un organism muzical ce dezvolta o viziune artistica flexibila, cuprinzatoare, pe fundamentul careia se pot initia si sustine atat muzical cat si organizatoric evenimente culturale de cele mai diverse facturi. Repertoriul pe care acest ansamblu l-a abordat, acopera intreaga paleta stilistica muzicala, de la creatia baroca pana la cea moderna, de la lucrari festive pana la cele de inspiratie populara si muzica de divertisment. Ghidandu-se dupa principiul promovarii realelor valori artistice, acest ansamblu afirma entuziasmul tineretii membrilor sai si solida pregatire profesionala drept atribute esentiale ale calitatii propriilor realizari

18,30 Recital George Emil Crasnaru - bas, Alexandru Petrovici - pian.
In program: arii si lieduri de A. Eliade, D.G. Kiriak, P. Bentoiu, R. Paladi, G.D. Pergolesi, W.A. Mozart, G. Rossini, Ch. Gounod si George Enescu
Muzeul EnescuGeorge Emil Crasnaru s-a nascut intr-o familie de artisti, in Bucuresti. A studiat la conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti avand ca profesori pe Petre Stefanescu Goanga si Aurel Alexandrescu. A inceput cariera solistica la Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti, iar in 1970 a debutat la Opera Romana, unde a activat pana in 1980 ca Prim Solist. Din anul 1980 traieste in Germania. Intre 1980-1987 a fost angajat la Teatrul de Stat din Wiesbaden, iar intre 1987 si 1991 a fost Prim Solist la Teatrul de Stat din Saarbrucken. Din aprilie 1994 a primit titlul de Profesor Universitar si preda canto la Facultatea de Muzica Robert Schumann din Dusseldorf.
A concertat la: Elisabeth Hall, Londra; Concertgebow, Amsterdam; Gulbenchian, Lisabona; Filarmonica din Praga, precum si in: Huston-Texas, Colorado, Montreal, Toronto, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia, Ungaria, Rusia, Franta, Italia, Portugalia, Spania, Finlanda, Austria, Suedia, Argentina, Chile, Ecuador, Peru, Venezuela, China, Japonia.

George Crasnaru a luat parte la multe festivaluri internationale, cel mai important fiind Festivalul de vara din Salzburg, in 1975 unde, sub conducerea lui Herbert von Karajan, a interpretat rolul Marelui Inquisitor din opera Don Carlos de Verdi. Este detinatorul a numeroase premii nationale si internationale inclusiv al Medaliei Gottlob Frick.

18,30 Lansare de carte: "Opereta, Musicalul, Zarzuela" de Cristina Sarbu, Ana Buga, Octavia Galescu
Foaier TNO19,00 "Printesa circului" de E. Kalman, regia Bogdan Strutinskiy, Teatrul Academic de Opereta Kiev, Ucraina
Sala TNO

Misteriosul si nobilul Mr. X poarta tot timpul o masca atunci cand joaca la circ. Nimeni nu ii cunoaste numele real. O tanara si bogata vaduva, care il refuza in mod repetat pe un nobil baron, incearca in zadar sa il cunoasca pe Mr. X. Baronul este o personalitate un om caruia ii plac lucrurile scumpe, caii de rasa si femeile frumoase. Pentru a-l deconspira pe Mr. X, baronul aranjeaza o intalnire cu tineri, prezentandu-l pe Mr. X drept un conte respectabil. Desi Theodora afla adevarata origine a tanarului asa-zis conte, accepta sa devina Printesa circului si sotia misteriosului Mr. X.

Ceea ce face ca Mister X sa fie o opereta moderna este solutia data de light design - piesa clasica este saturata de efecte pirotehnice si de lumini, ce servesc drept punct de plecare pentru unele scene. Corul are un rol important, fiind surprins in ipostaze atipice. Ca si in teatrul nipon, acesta se misca energic, in timp ce fata solistilor corului este acoperita de masti.

Eveniment organizat de Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor

Biletele sunt disponibile la Casa de bilete a TNO, in reteaua magazinelor Diverta si on-line pe www.ticketpoint.ro si www.bilete.ro.
Informatii suplimentare si programul festivalului: www.opereta.ro

Recomandari