Frumoasa tara avem, pacat ca e populata...

Frumoasa tara avem, pacat ca e populata...
  calendar_month        
Acum cateva zile a trebuit sa merg cu trenul. Independent de dorinta mea am luat personalul de ora 15:50 de la Cluj catre Oradea. Un drum de numai 4 ore si jumatate, o nimica toata. M-am tarat cu greu printre oamenii care se imbulzeau pe coridoare, incercand sa gasesc un compartiment acceptabil din punct de vedere al statutului meu de femeie singura si cu paru rosu pe deasupra. In sfarsit, am gasit, doua fete tinerele si o mama cu un copil. Excelent, aici e de mine! Am intrat, m-am asezat, am scos o revista nu pentru citit ci pentru a-mi face vant - "era o caldura!" - si am asteptat sa aud minunatul sunet al rotilor de tren.

Si de aici a inceput totul. Acea calatorie m-a facut sa cred ca romanele lui kafka sunt o joaca de copii, iar eu de fapt am aterizat in mijlocul zonei crepusculare. Primul indiciu: mirosul de urina! Mama, si ce mai mirosea! Am deschis usa, am inchis usa, am deschis geamul, a pornit trenul, am crezut ca trece, din contra, mirosea si ma tare! M-am consolat cu ideea ca nu sufar doar eu, si ceilalti sunt in aceeasi situatie. Dar, acestia stateau linistiti, motaind sau rasfoind cate o carte. Pana cand copilului i s-a facut foame. Copilul, cam avand in jur de 12 -13 ani. Si a scos mama-sa painea, parizerul, i-a incropit rapid un sandwich, si da-i bataie copile, mananca, nu conteaza ca miroase in compartiment de trazneste, mai adauga si tu un pic de savoare in aer. M-am intors, ingretasata de ideea ca cineva poate manca in asa conditii, dar i-am gasit circumstante atenuante - "E copil saracu`! Sau poate sunt eu prea sensibila?".

Si mergea trenul, vorba ceea, oprindu-se la fiecare copac, cand din unul din compartimentele vecine se aud voci belicoase: - Ce stai doamna asa, ce, e numai al tau compartimentu`? Noi murim aici, ne moare copii de caldura si tu nu vrei sa ne faci loc! Raspuns: - Ce sa iti fac loc? Tie si la puradeii tai sa ne umpleti aici cu purici si miros?. Replica: -I-a lasa-ma doamna, ca ce? Scrie aici ca e locu numa al tau? Rezultat: s-au luat la bataie. Concluzie: - Ase sinteti tati rumanii, ca trageti spuza numa la vatra voastra, si noi putem sa murim de foame!. Intre timp in alt compartiment, pesemne pe post de acompaniament, a inceput sa urle muzica. Si nu orice muzica, in nici un caz manele asa cum m-as fi asteptat! Opera, dar cum nu ma pricep, nu va pot lamuri cine si ce canta! De fap mai mult urla, caci era dat sonorul la maxim! In plus, din compartimentul cu pricina, s-a auzit si o voce barbateasca: - Femeia e datoare sa se supuna barbatului, asa cum si biserica trebuie sa se supuna lui Iisus! La care tanarul din compartimentul meu exclama: - Se supune pe naiba! Si mama lui il completeaza doct si putin zeflemitor: - Asta e principiul supunerii! O prostie!. Ca sa vezi cum se manifesta feminismul in Romania. Chiar si intr-un tren murdar, pe o caldura infioratoare, intr-o atmosfera de toaleta!

Nu va voi mai povesti toate amanuntele celorlalte 3 ore de calatorie. Voi puncta doar momentele mai importante. Un tanar viitor politist care ne-a recitat regulamentul de uz de arma, pe care il stia pe de rost, motiv pentru care daca in intrerupeai trebuia sa o ia de la capat (cum erau bancurile alea cu politisti?). Acelasi tanar care a afirmat ca dupa regulamentul scolii nu avea voie sa aiba o prietena moldoveanca. - Din Republica Moldova adica? Nuu, din Iasi de exemplu!. Hmm, asa o fi daca zice el. Plus o babuta care a afirmat ca toti rommi ar trebui impuscati. Asta da spirit tolerant.A fost o calatorie `incantatoare`, care m-a marcat si m-a facut sa imi pun cateva intrebari asupra sanatatii mentale a oamenilor din tren. Nu am exclus posibilitatea ca eu sa am o perceptie gresita a normalitatii. Oare asa o fi? M-am consolat cu faptul ca prin geamul murdar vedeam un peisaj extraordinar. Si nu am putut sa nu imi aduc aminte de expresia celebra cu sarmana tara frumoasa, dar din pacate populata.

Recomandari