Gradinile suspendate ale Semiramidei
history_edu ele.ro calendar_month 08 Mar 2005, 13:02
"Intrarea in gradina era asemanatoare cu urcarea pe un deal, iar partile structurii pareau ca se nasc una din cealaltaPamintul fusese strins in movilite, iar in ele fusesera plantati copaci de toate soiurile care, prin inaltimea lor uimitoare si prin frumusetea lor, incintau ochii privitorului. Masinariile imprastiau din belsug apa provenita din riu, desi nimeni nu vedea mecanismele."
Fructe si flori din abundenta. Cascade. Gradini suspendate pe terasele palatului. Animale exotice... Acesta este primul tablou pe care ni-l compunem despre gradinile Semiramidei. De aceea, s-ar putea sa ne surprinda faptul ca ele nu au existat, probabil, decit in mintile poetilor si istoricilor greci.
Regatul babilonian a cunoscut o puternica dezvoltare si inflorire sub conducerea faimosului Hammurabbi. In timpul domniei lui Naboplashar (625-650 i.H), civilizatia mesopotamiana a cunoscut o ultima perioada de glorie. Se spune ca fiul lui Naboplashar, Nebuchadnezzar al II-lea (604-562 i.H), a construit celebrele gradini suspendate, pentru a-i face placere iubitei sale, care adora "vecinatatea muntilor".
O contradictie apare, totusi: in timp ce avem din partea unor istorici greci, ca Borossus si Diodor din Sicilia, descrieri detaliate ale gradinilor, babilonienii nici macar nu le pomenesc in inscriptiile lor, cu toate ca mentioneaza cetatea Babilonului si zidurile care o inconjurau.
Chiar si istoricii care ofera detalii impresionante despre gradinile suspendate afirma ca ei nu le-au vazut.
Specialistii contemporani spun ca atunci cind soldatii lui Alexandru cel Mare au ajuns pe pamintul fertil al Mesopotamiei si au vazut Babilonul au fost uimiti de frumusetea acestuia, povestind compatriotilor, la intoarcerea acasa, despre minunatele gradini cu palmieri din Mesopotamina, despre palatului lui Nebuchadnezzar, despre turnul din Babel. Mai tirziu, imaginatia aprinsa a poetilor antici a "mixat" aceste elemente pentru a da nastere uneia dintre cele mai frumoase povesti, devenita ulterior "minune a lumii". Abia in secolul XX d.H., au fost lamurite citeva dintre misterele privind aceasta problema.
Descriere
Strabon si Filas din Bizant povestesc despre misterioasele gradini:
"Gradina are patru laturi. Ea este formata din bolti arcuite care se sprijina pe fundatii in forma de cuburi. Te poti urca pe acoperisul ultimei terase pe o scara in forma de spirala."
"Gradinile suspendate au plante deasupra nivelului solului, iar radacinile acestor plante par sa se afla mai degraba pe o terasa decit pe pamint. Intreaga structura se sprijina pe coloane. Mai multe piriiase provenite din izvoare aflate la inaltime se scurg pe niste canale. Aceste izvoare iriga gradina, intretinind radacinile plantelor si pastrind locul umed in permanenta."
Ce spun specialistii
Semiramida nu a ramas numai in istoria artei, ci si in cea a omenirii, datorita curajului si bravurii ei, care le-au depasit, se pare, pe cele ale sotului sau, Nabucodonosor. Semiramida, care si-a legat numele pentru eternitate de gradinile suspendate, a fost regina Asiriei si a Babilonului.
Sapaturi arheologice au dezvaluit locul in care a fost situat palatul din Babilon, precum si o cladire aflata linga el, avind bolti inalte, ziduri groase si un sistem de irigare. Un grup de arheologi afirma ca aceasta constructie, situata in sudul palatului, este sediul gradinilor suspendate. Totusi, Strabon sustinea ca ele se afla pe un mal al Eufratului, de aceea alti specialisti se opun teoriei de mai sus, afirmind ca edificiul in cauza este prea departe de riu. In schimb au fost descoperite, pe ambele maluri ale Eufratului, ramasite ale unor ziduri groase de 25 metri, care ar fi putut fi dispuse sub forma unor terase. Sa fie oare gradinile Semiramidei? Mister in asteptarea dezlegarii.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
be
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"