Impolitete certificata

Impolitete certificata
  calendar_month        
S-a mai distrus un mit. De unde pana acum ne laudam sus si tare ca noi, romanii, suntem un popor cald si primitor, reporterii revistei Reader`s Digest au demonstrat ca suntem printre cei mai nepoliticosi de pe Glob.

Revista americana a facut un studiu pentru a stabili in ce oras traiesc cei mai amabili oameni si, din potriva, unde se gasesc cei mai putin educati. Reporterii Reader`s Digest au testat amabilitatea locuitorilor din cele mai populate orase din cele 35 de tari in care este editata revista.

Potrivit studiului, cei mai politicosi sunt locuitorii New York-ului, urmati indeaproape de cei din Zurich si Toronto, in timp ce bucurestenii si indienii din Bombay se afla in coada clasamentului.

Pentru ca educatia este un concept cultural, examinatorii au inscenat mai multe situatii pentru a vedea daca sunt ajutati sa isi stranga hartiile imprastiate pe jos intr-un loc intens circulat, daca oamenii le tin usa deschisa sau daca vanzatorii le multumesc pentru cumparaturile facute in magazinele lor.

Probabil ca reporterii straini nu aflasera ca la noi clientul trebuie sa le multumeasca vanzatorilor ca, in cele din urma, au avut bunavointa de a le arata produsul solicitat, de a le mai vinde ceva dupa ce au constatat ca laptele pe care voiau sa il cumpere expira in ziua respectiva sau incercasera deja doua bluze ce fusesera luate de pe manechin.

Si cine o sa te ajute in Bucuresti sa iti strangi lucrurile de pe jos cand oamenii nu te observa si iti dau senzatia ca vor sa treaca prin tine si atunci cand esti in picioare, darmite cand esti ghemuit?

Totusi, trebuie sa fim multumiti ca nu suntem chiar pe ultimul loc. Si asta, cred ca se datoreaza faptului ca nu s-a luat in considerare comportamentul cetatenilor in mijloacele de transport in comun. Pai cine stie, mai bine ca romanul, sa dea coate in stanga si-n dreapta pentru a se arunca pe scaun (chiar daca autobuzul este absolut gol!), sa se urce primul chiar daca intentioneaza sa coboare la statia urmatoare, sa manance seminte la fel de nonsalant ca pe camp, sa se urce cu o shaorma aburinda, imbibata bine cu usturoi, sa priveasca pe fereastra cand o femeie insarcinata se agata cu greu de bara sau sa se mire cata forta si indemanare are doamna care isi ridica singura caruciorul in autobuz.

Studiul, pentru care s-au realizat mai mult de 2000 de teste de comportament, a relevant si faptul ca, spre surprinderea multora, tinerii sub 40 de ani sunt mult mai amabili decat persoanele trecute de 60 de ani. Se pare ca unora, venerabila varste la care au ajuns le da impresia ca li se cuvine totul, si nu mai trebuie sa respecte regulile nescrise ale societatii.

Toti cei care au dat dovada de curtoazie au declarat ca sunt politicosi pentru ca asa au fost invatati de mici. Oare unii dintre concetatenii nostri au fost asemenea eroilor din basme, crescand intr-o zi cat altii in sapte, trecand astfel peste lectiile de bunavointa?

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Vrei sa fii vedeta? Poarta-te ca o vedeta!
  • person

    "cea din urma libertate este aceea de a-ti alege singur atitudinea!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right