Invatamantul in moarte clinica

Invatamantul in moarte clinica
  calendar_month        
Un vechi proverb romanesc spune ca, daca ai carte, ai parte. E drept, nu spune si de ce anume ai parte. Uitandu-ne la nivelul la care a ajuns invatamantul romanesc si la umilinta prin care trec profesorii la fiecare inceput de an scolar cand incearca, in zadar, sa isi revendice drepturile, am putea spune ca proverbul in cauza si-a pierdut, de mult, valoarea. Daca pe vremuri profesorii erau priviti cu admiratie si respect, acum, ei au ajuns sa fie patimiti. La cel mai recent ? cu siguranta nu ultimul - miting de protest, dascalii au cerut, pe langa salarii mai mari insotite de bonuri de masa, si subventii anuale pentru carti, internet si tinuta vestimentara. La prima vedere, ultima revendicare pare ilara. Dar, daca ne gandim ca salariul unui profesor este de aproximativ 5 milioane (depinde grad si de vechime), cererea se dovedeste a fi rezonabila.

Intamplarea face sa fi absolvit un liceu central, unde majoritatea elevilor sunt copii de bani gata. Nu de putine ori i-am auzit pe colegi facand glume pe seama modului in care veneau profesorii imbracati. Ne place sau nu, uneori haina il face pe om. Iar atunci cand elevii incep sa rada ca te imbraci in acelasi costum tot sezonul, credibilitatea iti este afectata. Multor dascali veniturile nu le ajung nici sa isi plateasca facturile lunare, ca sa nu mai vorbim de procurarea unor carti de specialitate sau haine.

Cel mai grav este, insa, ca situatia actuala nu ii afecteaza numai pe cei care lucreaza in invatamant, ci intreaga societate. Lipsa materialelor didactice, starea precara in care se afla foarte multe institutii de invatamant si salariile infime ii determina pe proaspetii absolventi sa ocoleasca invatamantul. Astazi, mai aleg sa vina la catedra numai cei care fie au cu adevarat o chemare pentru aceasta meserie, fie nu si-au putut gasi un alt loc de munca. Asa se explica si rezultatele mai mult decat alarmante de la examenele de titularizare. Persoane care nu stiu cine a fost ultimul monarh al Romaniei sau care de abia rostesc cateva cuvinte in engleza ajung sa ne educe copiii.

In acesta situatie ne mai miram ca rar se intampla ca un elev sa obtina note mari la examene, fie ele nationale sau de bacalaureat, fara sa fi facut pregatire in particular. Iar aici, lucrurile se complica. Tot mai des aud de copii in clasele I-IV care fac meditatii la matematica si citire. Mai mult decat atat, fac meditatii chiar cu invatatoarele lor. Este adevarat ca, in ultimul timp, materia s-a aglomerat si ingreunat, ca multe din lucrurile pe care cei mici le invata in clasa a patra noi le studiam printr-a VI, dar situatia mi se pare absurda. Daca la acest nivel un copil are nevoie de meditator, ma gandesc ca fie micutul are proble de concentrare, intelegere, fie invatatorul nu isi face prea bine meseria.

Probleme legate de meditatii apar si la niveluri mai inalte. De exemplu, pregatirea pentru admiterea la facultate a devenit un adevarat obstacol nu numai pentru elevi, ci si pentru parinti. Foarte putini profesori sunt dispusi sa isi consume timpul pentru mai putin de 4-5 sute de mii de lei. Ca sa nu mai amintim de cazurile unor profesori care dau meditatii chiar in amfiteatrele facultatiilor cu 15-20 de elevi odata.

In timp ce Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, promitea ca, de anul acesta, in invatamant se va garanta calitatea, la greva din 5 octombrie, dascalii au declarat invatamantul romanesc in moarte clinica si le-au dat guvernantiilor un ultimatum de 30 de zile. Vor resuscita, oare, acestia invatamantul?Recomandari