Istoria banilor

Istoria banilor
  calendar_month        
O legenda spune ca un zgarcit isi ingropa aurul in padure. In fiecare zi mergea la locul unde era ingropat, isi numara monedele si le ingropa inapoi. Insa intr-o zi un satean l-a urmarit si in seara respectiva a furat tot aurul avarului. A doua zi acesta a realizat ca a pierdut tot ce adunase.

Un prieten a incercat sa-l consoleze spunandu-i ca poate sa adune altceva si sa puna in locul banilor ca nu conteaza. Atat timp cat banii nu sunt folositi si sunt pastrati n-au nici o valoare.

Zgarcitul a inteles pe locul natura banilor. Daca nu-i folosesti sunt absolut inutili. Lunga istorie a banilor nu se opreste insa nicaieri, ea continua si se schimba in fiecare zi.

Pana in secolul al VII lea banii nici macar nu au existat. Comertul s-a facut prin schimburi de bunuri. Un comerciant putea lua lapte si oua in schimbul altor bunuri ca faina de grau sau porumb. Era destul de complicat daca vroiai sa vinzi o haina pe mancare. Nu puteai sa dai jumatate de haina pentru 10 oua.

Intr-un fel acest sistem s-a pastrat si in zilele noastre. Multe ferme ofera muncitorilor in loc de bani pentru munca lor o parte din recolta.

In Rusia s-a folosit ca produs de schimb pielea tabacita la fel cum in China se folosea ceaiul. Desi pare incredibil, oamenii chiar puteau sa-si "cumpere" alte bunuri dand la schimb ceai.

Multe alte bunuri au servit de-alungul timpului ca o modalitate de cumparare. De exemplu: sclavi, tutun, praf de pusca, carne de porc.

In cultura western, vitele erau marfa favortia data la schimb. Atat cei bogati cat si cei saraci aveau vite.

Va puteti imagina un cumparator mergand la magazin cu 4 vite in spatele sau insemnand un portofel cu bani. Insa schimbul cu animale a devenit din ce in ce mai greu de realizat. Trebuiau hranite bine si ingrijite si-apoi era destul de complicat sa te plimbi cu ele peste tot.Banii din fier au fost folositi inca din antichitate in Sparta, pentru o perioada de timp. Se spune ca monedele erau facute foarte grele si mari pentru a preveni plecarea cetatenilor din tara.

La inceput monedele trebuiau recantarite si verficate dupa fiecare tranzactie. Abia mai tarziu ele au fost inscriptionate pentru a le demonstra calitatea si originea. Asta de fapt inseamna o moneda: o bucata de metal care avea o valoare oarecare. Primele monede au fost fabricate in Asia Minor in jurul anului 650, de asemenea sunt date stiintifice care demonstreaza existenta monedelor din argint in Iran la inceputul anului 750.

Cati bani sunt astazi in toata lumea?

Este imposibil de estimat deoarece valoarea lor se schimba in fiecare zi. Se presupune ca la banca centrala sunt 49.7 bilioane de $.


SUA este natiunea cu cea mai mare rezerva de aur insa nu este si tara cu cea mai mare productie de aur.

Cu un univers plin de bani si aur te intrebi probabil cum de nici macar o parte din ei nu si-au gasit drumul spre buzunarul tau. Nu-i nimic insa, pana la urma nu banii aduc fericire. Sau cel putin asa se zice.

Recomandari