Istoria hamburger-ului

Istoria hamburger-ului
  calendar_month        
Desigur, toata lumea stie ca hamburger-ul vine din Hamburg si crenvurstii(frankfurter in eng.) din Frankfurt. Ce poate fi mai simplu? Dar poate va intereseaza sa stiti: carnea in sine este adusa din Germania la origine. Ideea de a pune un hamburger sau un crenvurste intre doua felii de paine a fost ideea americanilor.

Multe tari importa hamburgerii si crenvurstii mai mult din USA decat din Germania.

Hamburgerii sunt o inventie mai recenta decat crenvurstii. Comerciantii din Hamburg au invatat de la tatari cum sa curate carnea si sa ii dea gust cu sare, piper si cu sos de ceapa. Se numea "Tartar Steak". Multe restaurante inca servesc o mancare similara numita "steak tartare".

Nimeni nu stie cine a pus pentru prima oara bucata de carne in paine si a prajit-o dar stim ca 89467.jpg

primul hamburger a fost bine prajit deasupra si crud la interior. Cand a ajuns pentru prima oara in America, se mananca aproape crud, in felul in care francezii prefera carnea si astazi.

Englezii si irlandezii au fost primii care au prajit carnea foarte bine. Englezii au numit hamburgerul Salisbury Steak dupa Dr. James H. Salisbury, care in 1880 recomanda pacientilor sa manance carnea prajita foarte bine de 3 ori pe zi.

Burgerii au devenit populari in USA de catre emigrantii germani. Insa hamburgerul nu era pus intre doua felii de paine. Asta s-a intamplat foarte tarziu. Sandvisul , carnea (de orice fel) pusa intre doua felii de paine a existat inca din sec al XVIII lea.

McDonald`s are propria istorie. Un lant de restaurante care a fost primul ce servea hamburgeri ieftini. Astazi , McDonald`s cu siguranta detine piata hamburgerilor cu un bilion de hamburgeri vanduti pe an.

Filosofia McDonald`s? Dintre 3 sau 4 familii , copii sunt cei care cer Mc. Multumeste copilul si vei pica si tu in capcana.

In comparatie cu hamburgerii, crenvurstii si-au inceput istoria in Germania, unde erau serviti pe o farfurie cu o bucata de paine si varza murata. N-a durat mult pana a ajuns in America si hot-dog-ul a luat nastere.



Fiecare oras avea propriul mod de a prepara sosul pentru hot-dog. Din aceasta cauza, sosul final a luat numele tarii din care a aparut.

Frankfurter (crenvurstii) din Frankfurt, Germania
Bologna din Bologna, Italia.
Salamul din Salamis, un oras grecesc.

Crenvurstii au fost numiti hot-dog deoarece se spunea ca ar semana cu un caine de rasa baset si se servesc doar fierbinti.

Americanii mananca 16.000.000.000 de crenvursti intr-un an. Aproximativ 80 de persoana.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Cu si despre Iubire
  • person

    "doritiva iubire pretuiti-o cat o aveti..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right