Istoria parfumului

Istoria parfumului
  calendar_month        
Parfumurile fac parte din categoria produselor care iti pot crea emotii, pot influenta comportamentul sau iti pot da anumite dispozitii.

Deasemenea parfumul iti poate aduce aminte de oameni sau intamplari din trecut. Pe langa faptul ca a devenit un produs foarte popular, te-ai gandit vreodata cum a ajuns sa fie ce este in zilele noastre?

Combinatii frumos mirositoare

Unii antropologi spun ca parfumul era folosit de omul primitiv, atunci cand ardea rasini pentru incantatii. Astfel intre 7000 si 4000 i.e.n diferite plante cu mirosuri puternice , uleiuri grase de animale, de masline si de susan au fost combinate cu plante frumos mirositoare pentru a crea unguente originale.

Acum 3000 de ani, in Egiptul Antic, parfumul a fost folosit pentru prima data in ritualuri si in ceremoniile religioase pentru a da un miros placut si pentru a crea o atmosfera aparte. Pe baza de rasini, uleiuri si o mare varietate de plante se faceau unguente parfumate care se aplicau pe piele.
Se spunea ca regina Cleopatra avea propriile arome pe care le folosea si cu care, se pare ca l-a cucerit pe Julius Caesar si mai apoi pe Marc Antoniu. In China, ierburile aromate erau utilizate in scop medicinal.

Schimburi intre popoare

Cu cat rutele comerciale s-au marit si parfumul a crescut in popularitate a crescut si schimbul intre civilizatii.

Africa si India aprovizionau tarile Orientului Mijlociu cu nard (planta foarte aromata) si ghimbir. Civilizatiile mediteraneene au inceput sa cumpere scortisoara si ghimbir din Arabia de Sud. Astfel parfumurile au ajuns la romani, greci, israelieni si mai apoi, cu cateva sute de ani mai tarziu a inceput sa fie utilizat si de italieni si francezi.

In secolul 13, Italia facea schimburi intense de condimente si parfumuri cu civilizatiile estice. Portugalia si Spania incerca sa stabileasca astfel de schimburi prin infiintarea unor rute exclusive spre est. Asa a fost decoperita noua lume, America.

Parfumul in Europa

De la italieni, parfumul a ajuns la francezi, care initial, oferea manusi parfumate. Acestea erau date cu arome ca ambra (substanta ceroasa, bruna-cenusie, cu miros de mosc, formata in intestinul unei specii de casalot si care se intrebuinteaza in parfumerie).

De atunci, parfumul frantuzesc a fost cunoscut in toata lumea si a impus standarde inalte.

Francezii au restabilit folosirea parfumului in scop terapeutic. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, parfumul a fost folosit pentru a trata ranile si arsurile, iar mai apoi in probleme psihice.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Not a girl ..not yet a woman
  • person

    "trecutul isi are viitorul in prezent"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right