Lucruri interesante despre cafea

Lucruri interesante despre cafea
  calendar_month        
Care sunt efectele cafelei asupra sanatatii, cat de buna este cafeaua pentru femeile insarcinate, ce bauturi pe baza de cafea sunt mai bogate in cofeina: afla raspunsurile care te intereseaza si multe altele!

Ce este cofeina?

Cofeina este o molecula din familia alcaloizilor, ca si cocaina. Prin urmare, este o molecula puternica, iar in doze mici are efecte interesante: stimuleaza, creste vigilenta, intarziind aparitia oboselii, promoveaza rezistenta, imbunatateste coordonarea si digestia, actioneaza asupra diurezei (eliminarea de urina)... Dar in exces poate provoca efecte neplacute, cum ar fi palpitatii la unele persoane. Toleranta variaza de la o persoana la alta.

Poti deveni dependenta de cafea?

Nu exista niciun efect dovedit de dependenta . Unii oameni spun ca nu pot incepe ziua fara o cafea, si spun ca se simt mai bine atunci cand au inghitit o ceasca. Insa cofeina actioneaza de-abia in 15 - 20 minute, de aceea se spune ca ea are, mai ales, un efect psihologic puternic asupra consumatorilor.

Cafeaua si femeia insarcinata

Cafeina traverseaza placenta (cu efecte asupra sistemului nervos al fatului), de aceea e de preferat ca gravida sa renunte la cafea sau macar sa nu depaseasca o ceasca pe zi.

Care sunt efectele cafelei asupra sanatatii?

Cafeaua contine polifenoli (200 - 500 mg la o ceasca de cafea la filtru de 150 ml). Unele studii arata ca antioxidantii joaca un rol protector si preventiv in diabetul de tip 2, boala Parkinson si unele tipuri de cancer, in special ale sistemului digestiv. In plus, cafeina pare sa aiba efecte protectoare asupra memoriei la femeile trecute de 65 de ani (care consuma minimum 3 cesti de cafea sau 6 de ceai, comparativ cu femeile care beau o ceasca de cafea sau mai putin).

Cafeaua si inima

Presiunea sanguina creste usor dupa ce ai baut cafea, dar nu mai mult decat atunci cand urci o scara!

Cafeaua bauta dupa ora 17 te impiedica sa dormi?

Cofeina isi face efectul maxim la 30-40 de minute dupa ingestie. Ea este apoi eliminata intr-un interval de cateva ore, foarte variabil de la o persoana la alta: procesul de eliminare poate dura 2-10 ore, iar efectele cofeinei sunt prezente atata vreme cat jumatate din cantitate se afla inca in organism. Avand in vedere ca molecula stimuleaza sistemul nervos si intarzie aparitia oboselii, ea poate provoca tulburari de somn, dar acest lucru tine in principal de toleranta individuala.

Cafeaua cu lapte e indigesta?

Da! Taninurile din cafea duc la coagularea caseinei din lapte si il fac greu de digerat. Daca ai stomacul sensibil, foloseste mai bine lapte vegetal in cafea.

Care sunt diferentele intre arabica si robusta?

Robusta are un gust mai amar si mai corpolent decat arabica. De asemenea, contine mai multa cofeina: intre 2 200 si 2 600 mg/ 100g din substanta uscata, fata de 1 200 - 1 500 mg/ 100 g pentru arabica. Iubitorii de cafea prefera arabica, pentru gustul ei fin.

Care este cafeaua cea mai bogata in cofeina?

Cu cat se trece mai multa apa asupra cafelei, cu atat se extrage mai multa cofeina. Asadar, un expresso va contine mai putina cofeina decat o cafea la filtru. La o ceasca de 150 ml avem:

Cafea la filtru: 50-170 mg cofeina
Expresso: 40-110 mg cofeina
Cafea solubila: 35-110 mg cofeinaAutor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

(la) revedere
  • person

    "astazi e o alta zi..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right