Lumea in care traim...

Lumea in care traim...
  calendar_month        
Viata oamenilor este un miracol, in timp ce conditia umana este un fascinant spectacol, care imbraca tot spectrul de valori si non-valori, de la sublim la tragic, de la eroism la lasitate. Principala dimensiune a unitatii lumii consta in unitatea sistemelor ei de valori.

Dincolo de razboaie si conflicte, lumea a produs, produce si va produce, cat va exista pe pamant sau oriunde in alta parte, valori. Iar acestea sunt singurele care dau consistenta, durata, perenitate si frumusete vietii. Afirmarea setului valorilor democratiei, securitatii internationale si drepturilor omului reprezinta o tendinta evidenta a epocii noastre.

Terra este acoperita de megalopolis-uri infloritoare, de infrastructuri uimitoare, de universitati, laboratoare, sisteme de transport si de comunicatii care contracta deopotriva timpul si spatiul, dar si de colibe si bordeie uitate prin jungle, prin savane si deserturi, unde oamenii traiesc asa cum traiau si stramosii lor, cu o mie de ani in urma.



Iesirea in cosmos, globalizarea informatiei si a sistemelor de comunicatii, performantele incredibile atinse in domeniul electronicii, al tehnologiei informatiei, al tehnologiilor de varf, al nanotehnologiilor, creatia literara si artistica, cinematograful multidimensional si televiziunea, Internetul si retelele rapide de comunicatii au schimbat si schimba in fiecare zi viata oamenilor. Progresele tehnice si tehnologice sunt impresionante.

Planeta este acoperita cu tot felul de retele reale si virtuale, filosofia de retea a devenit predominanta, in timp ce cohorte de sateliti si de senzori de toate felurile vegheaza in fiecare moment, zi si noapte.

Paralel cu numeroasele progrese incomensurabile, resursele de apa potabila se imputineaza, planeta se incalzeste, polii se misca, gheturile incep sa se topeasca, stratul de ozon se subtiaza, ionosfera (scut protector al planetei impotriva radiatiilor solare si cosmice nocive) sufera tot mai multe bombardamente cu raze de tot felul, atat din cosmos, cat si de pe pamant.

Vulnerabilitatile lumii cresc in progresie cu dezvoltarea lumii... Viziunea pesimista nu este insa dominanta in omenire. Desi adeseori se tem de viata, oamenii isi traiesc viata. Tocmai de aceea, oamenii trebuie sa se aplece din nou asupra propriei lor conditii individuale, sociale si universale, sa-si gandeasca gandul si sa-si vietuiasca viata, apeland la singura lor insusire de exceptie: capacitatea de a racorda, cu forta gandului, a meditatiei si reflectiei, trecutul la prezent si prezentul la viitor...

Recomandari