Magnetul Bucurestiului

Magnetul Bucurestiului
  calendar_month        
M-am gandit in nenumarate randuri de ce o mare parte a populatiei din provincie isi doreste cu ardoare sa locuiasaca in Bucuresti, de ce ii fascineaza, de ce considera ca viata e mai infloritaoare si mai parfumata aici?

Chiar e asa, chiar e mai bine in Bucuresti sau este doar o forma a tinerelor generatii de a evada din orasele mai mici si a migra spre capitala, spre taramul unde totul devine realizabil?

Dupa aproape 2 ani de stat in Bucuresti (pentru ca si eu am fost printre acei tineri care au crezut in acest oras), am constatat ca bunastarea si buna dispozitie nu depind de orasul in care locuiesti, ci de capacitatea fiecarui individ de a gasi ceva care corespunde personalitatii sale.

Da, e foarte adevarat ca Bucurestiul iti amplifica sentimentul libertatii de gandire si de manifestare, ca iti permite sa te redescoperi, sa vizualizezi lumea dintr-o varietate mai mare de unghiuri.In Bucuresti exista nenumarate sali de concerte, de teatru, de film, parcuri, muzee, biblioteci, cafenele, cluburi, incat nu stiu daca 15 ani ar fi suficient ca sa le vezi pe toate.

Tot aici poti intalni tot soiul de oameni, de personaje si personalitati, poti intalni de fapt o lume pestrita cu preocupari si pasiuni diverse dar care pare totusi ca se tolereaza reciproc.
Si totusi... parca pentru cei veniti din provincie e de multe ori mai bine la mama acasa decat in orasul "tuturor posoibilitatilor". Nu cumva 90% din provinciali sunt studentii care cred ca aici joburile pica din cer, colaborarile bat la usa in fiecare zi, ca facultatile sunt grozave si profesorii sunt mult mai bine pregatiti?

Sincer, eu personal cred ca da, ca studenti sunt cei care au creat acest mit al "Bucurestiului magnet". Sa fie oare Bucurestiul un minunat oras, cel mai primitor? Nu cred ca e cel mai frumos sau cel mai primitor, cred doar ca e un oras al sanselor multiple in privinta unei cariere de succes.

88966.jpg

Asta nu inseama ca in alta parte orizonturile sunt inchise sau blocate, ci doar ca Bucurestiul este capitala, este de fapt miezul oricarui eveniment sau cel putin asa am fost invatati sa credem. Mi-am propus sa nu mai arunc mizeria sub covor adica sa scriu doar despre "fascinantul Bucuresti", despre Bucuresti la superlative.

Haideti sa ne aducem aminte de troleibuzele si autobuzele aglomerate, de aurolacii care iti zambesc lasciv atunci cand ii intalnesti pe strada, de batraneii care te injura atunci cand "le-ai ocupat locul" in autobuz, de oamenii care te calca pe picior dupa care se intorc spre tine sperand ca tot tu iti vei cere scuze.

Si asta e tot capitala si asta e tot Bucuresti... asa ca, oameni buni, veniti sa vizitati Bucurestiul inainte de a lua o decizie. Ganditi-va ca nu sunteti mai putini valorosi daca nu stati aici!

Recomandari