Maria Tanase, sufletul folclorului romanesc

Maria Tanase, sufletul folclorului romanesc
  calendar_month        
"Sint voci care nu exprima numai frumosul muzical, minunea veche si cu toate astea mereu noua a cintecului, ci ceva mai mult, exprima sufletul unui loc si al unui timp. Asa a fost vocea Mariei. Cind cinta ea, (...) parca plingea un violoncel cu strunele de matase"
Constantin Nottara

Se zice despre ea ca este cea mai mare cantareata a muzicii populare romanesti din toate timpurile. Elita intelectuala din aceea vreme cand o aminteau pe Maria Tanase o asemaneau cu un prim interpret in muzica autohtona si asta nu neaparat pentru nenumaratele premii si distinctii primite de-a lungul vietii, ci mai ales pentru faptul ca in momentul in care canta, publicul era pur si simplu magnetizat de glasul ei.

Date biografice

Maria Tanase s-a nascut la data de 25 septembrie 1913, in Bucuresti, pe strada Livada cu Duzi din cartierul Caramidarii de Jos. Era al treilea copil al Anei Munteanu, originara din comuna Carta, zona Fagarasului si a florarului Coanda Tanase, din satul oltenesc Mierea Birnicii, Valea Amaradiei.

89187.jpg

De mica a fost invatata sa iubeasca cantul popular, ca urmare a faptului ca ambii parinti erau indragostiti de muzica folclorica. A devenit celebra insa, abia in 1938, cand a inregistrat primele cantece pentru Societatea Romana de Radio, care din nefericire au fost distruse 2 ani mai tarziu de Garda de Fier sub pretextul ca distorsionau muizca populara autohtona.

Adevaratul motiv insa, al acestei miscari antisemite, a fost faptul ca in cercul ei de prieteni se aflau si intelectuali evrei, cum ar fi: etnologul Harry Brauner si jurnalistul Stefan Roll. Maria Tanase insa nu s-a oprit aici. Ajutata de Constantin Tanase, cel care a si descoperit-o, Maria Tanase si-a urmat menirea si a interpretat cantece de folclor autentic cu pseudonimul Mary Atanasiu, dat chiar de catre mentorul ei.

Tot in 1938 Maria Tanase alaturi de alti artisti renumiti ( cum ar fi Constantin Brancusi) a reprezentat Romania la Expozitia Mondiala de la Paris.

In 1941 a plecat intr-un turneu de propaganda romaneasca in Turcia, turneu organizat de Nicolae Kiritescu impreuna cu Ion Aurel Maican. La intoarcerea de pe malurile Bosforului, Maria Tanase a organizat o serie de spectacole pentru soldatii raniti pe front, acompaniata fiind de nume importante in cultura autohtona, precum George Enescu, George Vraca si Constantin Tanase.

In 1955 a premit Premiul de Stat, ca in anul 1956 sa fie distinsa cu titlul de "Artist emerit".

In anul 1963, Maria Tanase, aflata intr-un turneu, a descoperit ca are cancer la san. Daca intrerupea turneul si se opera de urgenta ar mai fi avut o sansa. Insa, Maria Tanase, indragostita si dedicata trup si suflet harului sau, a preferat sa continue turneul si sa ignore sfatul medicilor specialisti.

Cancerul a avansat si i-a afectat si plamanii. Din cauza aceasta, in ultimul sau concert (19 iunie 1963 la Hunedoara), Maria nu a putut sa duca pana la capat repertoriul. Cu vocea innabusita si gatuita de mortea ce-i innegrea glasul, artista a spus doborata: " Fratilor, eu nu mai pot! Am cancer la san si o sa mor in curand! De-acuma nu ma veti mai vedea niciodata."O liniste a apasat umerii publicului si lacrimi dureroase au curs asemenea doinelor cantate de cea mai iubita cantarateata a noastra. La data de 22 iunie 1963, in casa natala, alaturi de tatal ei si sotul, medicul Sechelariu, Maria a mai deschis pentru ultima oara ochii intr-o cautatatura straina pentru ca mai apoi sa plece in lumea cantecelor vesnice.

De stiutIn anul 1940, cand s-a instaurat Miscarea Legionara, muzica de petreceri a fost interzisa pe terase, gradini si alte spatii publice. Era decretat doliu national, "Regimul Pompelor Funebre". Insa, multi difuzori nu au tinut cont de aceasta prohibitie instaurata de noul guvern si au difuzat piese ale Mariei Tanase.

Ca urmare, discurile au fost distruse cu toporul de catre legionarii zelosi. Din discurile sparte ale Mariei Tanase, tigancile si-au facut piepteni care se vindeau pe margine de drum.

Un alt pretext al interdictie muzicii Mariei Tanase, ar fi fost si acela conform careia, Maria, mare amatoare de sah, isi teroriza partenerii de joc jucand goala, fapt pe care il afirma la un moment dat Constantin Brancusi. Cum Garda de fier lupta si impotriva pornografiei, se subintelege ura nestavilita impotriva artistei.

Pe langa cantareata, Maria Tanase a fost si actrita si a jucat in mai multe piese( Nana a lui Zola, Cadavrul viu a lui Tolstoi, Axel la portile raiului) cat si in cinematografie. In decembrie 1957, Maria este distribuita in coproductia romano-franceza Ciulinii Baraganului, turnata dupa romanul cu acelasi nume al lui Panait Istrati; interpreteaza rolul principal Anica, alaturi de actorii Marcel Anghelescu, Mihai Berechet si Florin Piersic

Cantece ce au dainuit veacuri la rand

Cantecele Mariei Tanase au incantat popoare intregi. Generatii de-a randul au incercat sa reinvie textele artistei. Mari artisti ai momentului precum Maria Ciobanu, Matilda Pascal-Cojocarita si multi alti au dorit sa interpreteze piesele nemuritoare ce au incalzit suflete de-a lungul vremii. Astfel, piese precum Ciulandra, Doina din Maramures, Trenule, masina mica, Cine iubeste si lasa, Un tigan avea o casa si altele au adus sufletul Mariei mai viu ca niciodata in inimile noastre.

Recomandari