Mos Nicolae - semnificatii

Mos Nicolae - semnificatii
  calendar_month        
Perioada sarbatorilor de iarna incepe cu Mos Nicolae, in noaptea de 5 spre 6 decembrie. Aceasta este noaptea in care cei mici isi lustruiesc ghetele si cizmele si le aseaza cu mare grija la usa pentru ca mosul sa le umple cu cadouri.

Se stie ca mosul aduce cadouri numai copiilor cuminti, pentru cei care au fost obraznici avand rezervata o nuielusa. Mosul are grija de fiecare membru al familiei si pune cate un cadou (in general fructe - banane, portocale - si dulciuri) in cizmele fiecaruia.

In unele parti ale tarii, mos Nicolae aduce si crengute argintii (crengute subtiri ce se dau cu un strat de bronz) odata cu darurile. Copiii neascultatori sunt avertizati de parinti ca vor primii doar crengutele daca nu sunt cuminti (de aici si asocierea dintre bat si Sfantul Nicolae, folosit la cumintirea obraznicilor).

Obiceiul acesta, al venirii lui Mos Nicolae, este foarte vechi la romani si este unul dintre cele mai importante sarbatori ale anului, in special pentru copii.

Sfantul Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti (in copilarie) a mostenit o intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul am IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI. Nu mai putin de 21 de miracole ii sint atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii.

Din veacul al XIX-lea, mana dreapta a Sfantului Nicolae se pastreaza la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti. Numeroase biserici din tara au hramul Sfantului Nicolae.

Recomandari