Nijinski - cealalta fata a geniului

Nijinski - cealalta fata a geniului
  calendar_month        
Studioul Experimental de Opera si Balet ?Ludovic Spiess? (SEOB) prezinta in premiera spectacolul ?Nijinski ? cealalta fata a geniului?, dedicat marelui balerin si coregraf Vaslav Nijinski.

Premiera va avea loc vineri, 25 noiembrie 2011, de la ora 19.30 in Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
62547.jpg
?Am sa le arat cum vine inspiratia si cum se naste dansul. O sa improvizez pe loc coregrafia, chiar aici, in fata lor. Vreau sa le arat suferinta si durerea creatorului in timpul creatiei. Pana si decorul il pregatesc in fata lor.
Vreau sa le arat cum traim, cum suferim, cum cream noi, artistii??
NIJINSKI

?Nijinski ? cealalta fata a geniului? este un spectacol de teatru - dans, un altfel de spectacol care incearca sa surprinda, prin mijloace artistice diverse, personalitatea unui creator ce a influentat arta dansului din intreaga lume: Vaslav Nijinski. Spectacolul reprezinta o noutate in Romania prin subiectul sau (viata intima si artistica a unui balerin si coregraf), aceasta tema nemaifiind abordata in aceasta maniera pana la ora actuala.

Spectacolul se bucura de sustinerea unei echipe de exceptie si de o distributie pe masura. Protagonisti sunt un actor profesionist de succes ? Filip Ristovski, alaturi de prim-balerina Operei Nationale Bucuresti, Monica Petrica, in regia si coregrafia semnata de Malina Andrei, personalitate a lumii teatrale romanesti. Spectacolul are loc la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti, intr-un cadru restrans, intim, foarte aproape de public, astfel incat spectatorii se pot simti implicati direct in actiune. Scenografia este semnata de Viorica Petrovici, iar imaginile video au fost realizate de Cinty Ionescu.

?Nijinki este cel mai fascinant si provocator personaj pe care l-am experimentat, adancirea in rol aproape mi-a creat aceeasi uitare de sine ca si a lui Nijinski, incat m-am si speriat. Pentru mine, ca actor, asumarea personalitatii rolului ca si o alta fateta a sinelui meu face parte din natura meseriei, acest personaj m-a facut sa-mi dau seama cat de riscanta este o identificare completa?, Filip Ristovski - actor.

?Desi nu este un geniu in sensul ?conventional? al cuvantului, Nijinski si-a uimit contemporanii prin miscarile extraordinare ale trupului sau. Salturile, unduirile sale au dat viata unor personaje intr-un mod nemaiintalnit inainte, printr-o identificare completa cu acestea. Era ca si cum personajul punea, din lumea sa, stapanire pe Nijinski. La fel ca si in cazul lui Nijinski, metamorfoza dintre Filip si personajul sau se realizeaza pe deplin, pe scena este un singur om, alaturi de care ma simt norocoasa ca pot performa sub bagheta incredibilei coregrafe, Malina?, Monica Petrica - prim-balerina.

?In acest spectacol nu mi-am dorit atat de mult sa vorbesc de coregrafiile laborioase realizate de Nijinski si sa le aduc in atentia publicului de azi, cat am vrut sa urmaresc si mai ales sa inteleg un destin atat de tulburator cu un final atat de crud, asemanator cu finalurile din tragediile antice si, in acelasi timp, atat de nedrept pentru un om care a schimbat complet traiectoria dansului, oferindu-i o cu totul alta perspectiva, fara precedent?, Malina Andrei - regizor si coregraf.

Spectacolul beneficiaza de sprijinul extraordinar al sponsorilor Dove si Epumisan easy. Spectacolul va intra in repertoriul Studioului Experimental de Opera si Balet ?Ludovic Spiess?. Astfel, programarea spectacolului va putea fi realizata pe parcursul mai multor stagiuni.Citeste si Interviu Monica Petrica - prim-balerina a Operei Romane !

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Jocuri pentru weekend
  • person

    "everything from everywhere"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right