Nu incetati sa luptati pentru visele voastre

Nu incetati sa luptati pentru visele voastre
  calendar_month        
Simona Popescu- Femeia din umbra rachetei

Exista femei care isi doresc o cariera si fac toate sacrificiile necesare pentru asta. Altele vor sa construiasca o familie si isi dedica intreaga viata acestui fapt. Cele pe care le admiram insa cu totii, reusesc sa le faca pe amandoua. Un astfel de exemplu este Simona Popescu, director de realatii publice al Asociatiei Romane pentru Aeronautica si Cosmonautica (A.R.C.A.)

Recent, A.R.C.A. a produs un eveniment unic in istoria aeronauticii romanesti: lansarea primei rachete suborbitale realizate in Romania. Seria noutatilor nu doar nationale ci si mondiale nu s-a oprit aici: racheta Demonstrator 2B este prima racheta cu combustibil complet nepoluant si prima in lume, construita integral din materiale composite.
Echipa ARCA este alcatuita din ingineri specialisti. In umbra lor insa, este omul care face posibila transmiterea informatiilor despre activitatea ARCA spre presa si implicit, spre public.
Cat de dificila este munca intr-un domeniu tehnic unde barbatii au suprematia, cat de multa pasiune, si cat de mult si responsabil munceste la numai 23 de ani Simona Popescu pentru a dovedi lumii si ei insesi ca proiectele ARCA sunt de success? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care www.ele.ro a dorit un raspuns.


R :Simona, esti director de relatii publice al ARCA la doar 23 de ani. Munca ta presupune nu doar contactul cu presa si organizarea de evenimente, ci si corespondenta cu institutii de prestigiu, ca de pilda NASA. Poti descrie pentru cititoare cum decurge o sptamana a PR-ului echipei ARCA?

S.P. : Una dintre sarcinile mele zilnice este aceea de a raspunde la mesaje cat mai prompt posibil. De multe ori primesc mail-uri de la persoane cu pregatire tehnica si trebuie sa ma consult cu echipa, inainte de a raspunde la intrebarile mai dificile. Aceasta este o zi normala. Sunt insa si evenimente speciale, prezentari, expozitii, simpozioane, sau chiar lansarea din 9 septembrie. Atunci trebuie sa faci fata la asalturile presei, ai carei reprezentanti nu sunt intotdeauna foarte comozi . Destul de mult timp imi ocupa si strangerea de fonduri pentru echipa. Este o munca foarte dificila, pentru ca trebuie sa alergi in toate partile, si sa discuti cu o groaza de oameni.

R :Lansarea rachetei Demonstrator 2B a fost un eveniment mediatic.Un post de televiziune (Realitatea TV) a urmarit desfasurarea evenimentului timp de 2 zile si a transmis in direct lansarea.
Exista zvonul ca in prima zi, amanarea lansarii de la ora 14 la ora 18 a fost o strategie de relatii publice, pentru a spori interesul fata de eveniment. Cum au stat defapt lucrurile?

S.P. : Nu a fost vorba de asta. Pur si simplu au fost probleme tehnice si probleme legate de starea vremii. Demonstrator 2B a fost proiectat sa poata fi lansat cu o viteza maxima a vantului de 14 km/h, dar in ziua lansarii s-a inregistrat un vant de 50-60 km/h in rafale. In aceasta situatie, zona de siguranta aprobata ar fi fost mult depasita. In ciuda conditiilor meteo neprielnice s-a reusit reconfigurarea vehiculului (reducerea cantitatii de combustibil la 19.6%) si recalcularea traiectoriei, astfel incat, racheta a fost lansata, inscriindu-se in zona de siguranta aprobata.
Singurul incident s-a semnalat cu putin inainte de lansare, atunci cand furtunul de presurizare, la detasarea de pe vehicul, a desprins un cablu electric de alimentare cu energie electrica a motorului, lansarea consemnandu-se cu cca 7 sec mai devreme.
Dupa analiza inregistrarilor, specialistii Poligonului au descries zborul ca fiind : Perfect .
Atunci, in Centrul de Comanda s-a mai vehiculat, ca a fost o strategie facuta in comun cu ProTV. Nu a fost vorba de asa ceva. O dovada este si faptul ca defectiunea majora care a anulat lansarea din 8 septembrie a avut loc cu mai mult de o ora inaintea stirilor ProTV.
R :9 Septembrie. Lansare cu succes. Cum evaluezi felul in care presa a acoperit evenimentul?
S.P. : In primul rand, tin sa multumesc tuturor jurnalistilor, care au fost rabdatori cu noi, dar si celor putin exasperati de frig si asteptare. Nu a fost un lucru usor, sa astepti ore in sir, pe un vant de 50 km /h. Chiar cu mici incidente, lansarea a fost un real succes pentru ARCA si pentru Romania. Evenimentul a fost o noutate nesperata pentru mass media si publicul romanesc. Acoperirea mass-media a fost peste ceea ce sperasem noi. Cel putin Realitatea TV a fost alaturi de noi permanent.
Suntem putin dezamagiti de relatarea unor jurnalisti, mai ales din presa scrisa, care au accentuat mai ales dificultatile cu care s-a confruntat echipa tehnica, decat reusita evenimentului in sine. Exista tendinta destul de inradacinata in presa romaneasca de a reliefa mai mult aspectele negative decat cele pozitive ale unui eveniment, chiar daca aspectele negative sunt minore. Ideea este, sa te legi de ceva pentru a-ti vinde ziarul sau sa cresti audienta, chiar daca faci un lucru rau. Din pacate, ideea aceasta ii face pe multi sa calce pe orice, chiar si pe cele mai elementare principii morale.


R :Unul dintre membri echipei ARCA, Florian Benchea a declarat presei: Simona Popescu este sufletul echipei. Dumitru Popescu este inima.Cand ai sufletul si inima, ai o echipa. Cum percepi tu relatia cu colegii ARCA?

SP. : ARCA pentru mine a fost si va ramane o familie unita. In familia ARCA, totul s-a bazat pe prietenie sincera, respect si sustinere neconditionata. Probabil, suntem niste oameni foarte norocosi ca ne-am intalnit unii pe ceilalti.

R :Esti sotia coordonatorului programelor ARCA. Cum se reflecta in viata de cuplu faptul ca aveti aceleasi preocupari?

S.P. : Noi am fost uniti si de pasiunile comune pentru aeronautica si spatiu cosmic. Pasiunea comuna pentru ceva anume intareste si mai mult viata de cuplu. E adevarat, proiectul ne ocupa foarte mult timp, mai mult decat poate ar fi normal, si uneori se intampla sa apara perioade in care sa stam destul de putin unul in preajma celuilalt. Cand suntem departe ni se face destul de repede dor unul de celalalt si asta face reintalnirea foarte placuta. Pot spune ca avem o casnicie extrem de reusita.

R :Care sunt planurile tale de viitor?

S.P. : Un prim plan ar fi imbunatatirea imaginii ARCA prin crearea unui nou brand. La fel cum ARCA surprinde de fiecare data prin proiectele sale inovative, asa trebuie sa surprinda si printr-o noua imagine, care sa o faca mai accesibila publicului interesat.
Alte planuri de viitor ar mai fi : initierea de parteneriate cu scoli si universitati si initierea unei campanii nationale de popularizare a spatiului cosmic si a activitatilor ARCA.


R :Exista un mesaj pe care vrei sa-l adresezi cititoarelor www.ele.ro?

S.P. : Mesajul meu este : Nu incetati sa luptati pentru visele voastre, oricat de nebunesti par ele pentru altii .

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ce e bine sa stie femeile
  • person

    "despre sex si sexualitate, cu imaginati si intelepciune"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right