O sansa pentru viata!

O sansa pentru viata!
  calendar_month        
Vodafone Romania si Asociatia REACT, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Institutul National de Hematologie si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, anunta lansarea celui mai amplu program national de donare de sange, "O sansa pentru viata".

Programul isi propune sa stimuleze donarea de sange in Romania, pentru a raspunde nevoii acute si in crestere de sange din spitalele romanesti. Astfel, programul cuprinde 4 sesiuni nationale de recoltare sangvina si o campanie de promovare a importantei donarii de sange pentru salvarea de vieti."Majoritatea romanilor nu doneaza sange. Dintre cei care o fac, cei mai multi isi ajuta o ruda in suferinta. Constientizarea nevoii de sange se realizeaza, in majoritatea cazurilor, in momentul reducerii tragediei la propria persoana.

Un program national de donare care sa imbunatateasca stocurile de sange din centrele de transfuzii din tara este, in primul rand, o sansa pentru viata", a spus dr. Anca Stefan, Presedinte Executiv Asociatia REACT.

Campania nationala de donare de sange urmareste atragerea si fidelizarea donatorilor, in special din randul studentilor si se va desfasura in mai multe etape pe parcursul acestui an, in 13 centre universitare din tara: Bucuresti, Arad, Bacau, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Petrosani, Timisoara, Targu Jiu, Targu-Mures, Resita, si Sibiu.

Prima sesiune de recoltare sangvina se desfasoara in perioada 12 - 16 mai 2008, in toate orasele incluse in program.

89322.jpg

Centrele mobile sunt amplasate la Universitatea Politehnica Bucuresti (Cladirea Rectorat, Hol central), Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Petrosani si Centrele de Transfuzie Sangvina din celelalte 10 orase participante in program.

Recoltarea sangvina are loc in fiecare zi, de luni pana vineri, intre orele 8.30 - 12.30 si se face de catre personal specializat, medici si asistente de la centrele de transfuzii locale.

Conform legislatiei in vigoare, persoanele care doneaza sange beneficiaza de un set de analize gratuite si primesc tichete de masa in valoare de 54,6 RON, la care se adauga 1 zi libera (in cazul angajatilor cu carte de munca).

In Romania, sub 2% din populatie doneaza sange, in timp ce la nivelul Uniunii Europene, acest procent este de aproximativ 5%. Desi numarul unitatilor de sange donate a crescut usor in 2007 fata de 2006, doar 66% din totalul cererilor lansate de spitalele din Romania anul trecut au putut fi acoperite.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

viata
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right