Oamenii de stiinta invata sa mulga soarecii

Oamenii de stiinta invata sa mulga soarecii
  calendar_month        
O ferma unica de colectare a laptelui a fost creata la un institut din Rusia: in loc de vaci, aici se afla... soareci!

Scopul acestui experiment este de a crea medicamente de generatii noi, mai putin toxice, si mancare de bebelusi sanatoasa.

Baza in aceste produse este proteina umana. Cercetatorii o vor reproduce pe aceasta din lapte animal, de soareci.

Spre deosebire de celelalte animale care dau lapte, soarecii sunt cei mai potriviti deoarece laptele lor este la fel ca cel de femeie, ba chiar exceleaza in unele aspecte.

Un asemenea soarece costa 3000 dolari, deoarece este in stare sa produca la comanda o proteina extrem de scumpa, numita lactoferina.

Acesti soareci sunt modificati genetic, primul fiind nascut la acest institut rusesc in 2001.

Oamenii de stiinta incep sa-i mulga dupa ce fata. Perioada lor de lactatie dureaza 21 zile, si in acest timp sunt mulsi de doua ori, deoarece si puii au nevoie de lapte. O femela de soarece da cate o picatura de lapte la un muls.Cum sunt mulsi soarecii? Oamenii de stiinta fie ii mulg manual, strangandu-le sfarcurile, fie folosind masini speciale de muls, cu pompe peristaltice.

Specialistii afirma ca in laboratoarele lor nu au loc acte de cruzime. Soarecii traiesc in conditii foarte bune, au custi curate.

Femelele de soarece sunt izolate de pui cu doua ore inainte de muls. Ele sunt sedate si anesteziate, pentru a nu se opune mulsului.

Dintr-un litru de astfel de lapte obtinut de la soareci transgenici se extrag 15-40 g lactoferina umana, adica o cantitate mai mare decat produce o femeie.

Acum oamenii de stiinta vor sa creeze 500 capre modificate genetic, care sa dea aceasta proteina. Lactoferina obtinuta va fi folosita pentru producerea de substitute ale laptelui matern , necesare copiilor ce nu pot fi alaptati de mame. Noua substanta protejeaza copiii de bacterii, virusi si ciuperci. Ca rezultat, mortalitatea infantila va fi redusa.

Mai mult, laptele animalelor transgenice va permite fabricarea de medicamente ieftine si eficiente pe baza de proteine, medicamente care sunt foarte scumpe in acest moment.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

rochii de seara
  • person

    "everyday is a special occasion... dress for it !"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right