Pretentii pentru Europa... in timp de greva!

Pretentii pentru Europa... in timp de greva!
  calendar_month        
Zi de azi auzim la stiri, din partea politicienilor, declaratii cu privire la cat de importanta este aderarea Romaniei, pentru noi, in 2007 la Uniunea Europeana. Si totusi, desi toti sunt cuprinsi de aceasta febra a pregatirilor pentru integrare, ei cam neglijeaza exact unele puncte destul de vitale pentru raportul de tara ce va urma si probabil ca va fi decisiv.

Stim cu totii, ca in domeniul justitiei inca mai este destul de lucrat, coruptia fiind o boala cronica ce ataca din ce in ce mai mult. Pana si cel mai orb dintre orbi o poate sesiza cu destula usurinta. Aici, recunosc ca si multi altii ca nu se pot face minuni peste noapte. Dar, lent poate, poate vom reusi sa zarim o particica a luminitei ce ne asteapta de atata timp la capatul tunelului... Oricum, problema acuta a tuturor ce deja a luat anvergura prea multa este criza din invatamant, greva ce se desfasoara de o saptamana fara inca a fi rezolvata.

Cum este posibil, ca intr-o tara ce se vrea a fi una cu pretentii europeene, sa poata persista pe o perioada atat de indelungata o greva si mai ales intr-un domeniu care este din toate punctele de vedere indreptatit sa-si ceara drepturile. Procentul actual, de 0,06% acordat invatamantului este unul total mizer. Sa o luam logic, cum ar putea un profesor tanar, care are un salariu de 450Ron sa se imbrace bine, prezentabil (ca doar noi elevii, trebuie sa vedem in el un model), sa isi mai plateasca si darile lunare (intretinerea, transport, curentul, impozite, mancare, telefon sau poate chirie sau vreo rata), la care se mai adauga si faptul ca ar trebui sa isi mai cumpere cate o carte, un dictionar, album care cam seaca de bani? hhmmm, greu... Sunt de-a dreptul curioasa, oare vreun politician s-ar incumeta sa faca imprudentul experiment de a trai timp de o luna numai cu 450lei??? Normal ca nu!!!

Si care-i primul lucru in agenda al politicienilor? Sa aiba grija sa isi mareasca ei salariul, nu cumva sa ramana pe dinafara! Dar oare, cei care i-au adus in locurile ce le ocupa acum, nu sunt tot profesorii? Nu datorita educatiei primite pe bancile scolii ajungem oameni in viata? Nu scoala este locul ce ne formeaza, iar profesorii cei care ne slefuiesc? Nu merita mai mult pentru faptul ca zi de zi isi bat gura cu niste figuranti care poate ca nici nu merita? Cine se imbolnaveste primul de nervi si stres? Cel care e inconjurat de copii fiecare tipand si racnind in felul lui sau domnii care stau si mai joaca un Solitare, mai citesc un ziar, mai chiulesc de la sedinte, mai vorbesc la un telefon mobil ultimul tip?

In ultimul timp am ajuns sa cred ca Palatul Parlamentului a devenit o scena pe care pasesc diversi "cetateni", cu drepturi straini de ei, facand doar o parada minunata in domeniul vestimentar. Parca tot ce ne-au promis candva sub sloganul "Sa traiti bine" nu e bine deloc.

Oare n-ar fi normal ca si studentii, alaturi de elevi sa beneficieze de unele avantaje din partea statului? Vrem sa ne cumparam o carte, dar de unde bani? Alocatia? Cum o luam o si dam? Sa cerem de la parinti cand si ei abia abia isi numara banii truditi din greu? Oare daca tot avem atatea pretentii europeene, de ce nu adoptam o metoda europeana: un cec special pentru achizitionarea in fiecare luna a cartilor, bilete de transport speciale pentru elevi si studenti? Prea greu, prea mare investitia, se merita oare? ... Nu? Pai tot din cauza sistemului de invatamant fara prea multe avantaje, multi sunt aceea care renunta la dreptul de a fi scoliti! Burse sunt, dar pentru cei de la tara oare sunt indeajuns? Pentru cei a caror familie ajung inca sa traiasca pe urma acelei burse este indeajuns?
Nu tuturor ne-ar place sa invatam in clase moderne? Cu televizor, retroproiector, tabla pe care se scrie cu marker-ul? Nu oare ar iesi din bancile scolilor oameni mai intruiti si mai cu bagare de seama? Poate ca am fi mai motivati si am veni mai cu drag la scola, nu cu teroare ca iar inghet de frig, iara scriu cu manusi, iara imi agat hainele in banca mazgalita ce abia se tine?

Normal ca nu toti profesorii isi merita salariile crescute, nu toti exceleaza in munca pe care o fac, dar ce sa-i faci, dai la unu, tre sa dai si la ceilalti. Iar in ce priveste profesorii care fac pregatire, poate ca, cu siguranta daca ar avea un salariu destul nu si-ar mai omori timpul liber meditand elevi, s-ar relaxa si ei! Dar daca nu mai fac fata chetuielilor si preturilor care tot cresc, nu credeti ca sunt perfect motivati sa recurga la aceste metode? In exterior nici nu auzi faptul ca sunt profesori sau elevi ce fac pregatire acasa ( aceasta se intampla numai in vremurile vechi cand copilul nu se ducea la scoala si avea profesori privati), pentru asta la ei este scoala, pentru a invata acolo, nu si in particular si la scoala! Oricum parerea mea este ca meditatia nu este un lucru prea bun, ar trebui sa muncim noi, cu fortele noastre, sa punem mintea noastra la contributie, dar daca uneori la scoala se parcurge materia atat de rapid incat nici nu stii ce a trecut pe langa tine, ce sa-i faci? Lipsindu-ne baza, recurgem si noi la metode total gresite, dar "sanatoase"!

Acuma ce sa-i facem, ne-am bucurat de o mini vacanta, pe care sper totusi ca nu o vom recupera! Si ca domnii de la putere se vor gandi la impactul care il au aceste zile asupra raportului de tara! Doar nu vor sa salute numai in trecere pe langa noi Uniunea Europeana!Recomandari