Prietenia intre femei si A"cat-fightA"-ul

Prietenia intre femei si A"cat-fightA"-ul
  calendar_month        
Fiecare dintre noi isi aminteste de fetita din vecini cu care ne jucam cand eram mici dezbracand si imbracand pausile, facand prezentari de moda dupa ce devastam dulapurile, vandalizam trusele de farduri ale mamelor aflate inca la serviciu si ne vopseam unghiile cu tot cu degete in oje de toate culorile. Tinem minte si crizele de gelozie cand prietena noastra a descoperit ca se simte la fel de bine cu alte colege de joaca si asta ne-a parut o tradare insuportabila ce ne-a provocat suferinta.

Ne amintim desigur si de prietena noasta din adolescenta careia ii faceam cele mai intime confesiuni si pe umarul careia ne plangeam tragediile in dragoste.
Maturitatea ne-a dus cu sine alte provocari: am avut nevoie de sfaturi privind relatiile cu colegii de serviciu, ne pregatim sa fim mame sau sotii, iar sfatul unei alte femei in acest context este foarte important.

Ar putea parea ca prietenia este o forma egoista si simplista de socializare. In copilarie ne preocupa jocul, iar preferinta comuna pentru papusi ne transforma pe noi si pe fata vecinilor in cele mai bune prietene. In adolescenta avem nevoie de un confesor caruia sa-i povestim de la egal la egal si fara teama ca am fi judecate trairile si experiente noaste intime. O alta fata este persoana ideala pentru ca ne asculta cu interes si nu ne pune in situatia incomoda de a ne explica deciziile sau trairile asa cum ar face-o poate, parintii in aceeasi situatie. La maturiate de asemeni, avem nevoie de socializare si relaxare, de aceea cultivam realtii de prietenie cu alte femei.

Prietenia intre doua femei reprezinta toate acestea si ceva in plus.
Omul este o fiinta sociala, nu poate trai in izolare si nici ignora mediul inconjurator cu tot ceea ce presupune el. Intreaga viata suntem inconjurati de alti oameni cu care avem diverse schimburi de opinie, care ne ajuta si ne formeaza, ne sprijina, incurajeaza si caroara le raspundem la randul nostru in aceeasi masura.Cu toate acestea, nu ne sunt sau nu-i simtim prieteni. Asadar, nu doar nevoia egoista de a fi ajutate sau de a ne socializa ne determina sa avem prietene.


Prietenia nu este doar rezultatul unei conjuncturi ci mai ales, reprezinta comunicare si intelegere.
Privita din acest unghi, o prietenie intre doua femei nu poate fi decat o relatie reusita si din start are atuuri in plus fata de prietenia dintre un barbat si o femeie.
Femeile au interese si preocupari similare. Poti vorbi ore intregi cu o femeie despre rochii si pantofi; asta ar duce la disperare si pe cel mai intelegator barbat; poti merge prin magazine relaxata, proband toate noutatile si chicotind in voie, pe cand daca ai face asta cu sotul sau iubitul tau, ai simti cum la sfarsitul maratonului a acumulat suficienta tensiune ca sa egaleze Vezuviul in eruptie.
Iti intelege depresiile si temerile, ba chair te asigura ca nu esti singura care trece prin asa ceva si iti povesteste ca a reusit chiar saptamana trecuta sa iasa dintr-o situtie similara cu aceasta in care tu simti ca te scufunzi fara scapare.
Stie cum e cu durerile menstruale, cum e sa uiti sa iei anticonceptionalele si ce inseamna sa tremuri langa un test de sarcina. O enerveaza si pe ea hainele aruncate de sot prin toata casa, meciurile de fotbal si momentele cand supa de galusti poate fi folosita pe post de munitie pentru ca a ratat proportiile. Dar cel mai important este ca o scoate din sarite fatuca aia care face ochi dulci tuturor barbatilor, fie ca au sau nu partenera. Daca impreuna cu prietena ta ii faceti o sapuneala sanatoasa, fie si numai intre voi, la o cafea, te simti poate mai bine decat dupa o sedinta de relaxare yoga.
Stiind toate acestea, iti vine greu sa le sacrifici doar de teama unui cliseu ca acela ca femeile intre ele nu pot fi prietene, ci doar perpetue rivale.
Este stiut ca femeile sunt mult mai sensibile la nevoile celor din jurul lor, sunt capabile de multa empatie si sunt dispuse sa-si consoleze semenele pentru ca uneori e nevoie sa faca front comun pentru a reusi in viata.La polul opus sunt femeile pe care le detesti, care sub masca prieteniei ti-au sedus iubitul, sau seful si au promovat in felul acesta pe un post care ti se cuvenea si pentru care ai muncit nebuneste. Te-au facut sa te dai in spectatcol intr-un cat-fight memorabil pe care toti colegii de serviciu l-au savurat cu zambete misogine. In plus, ti-au provocat o depresie strasnica din care ai iesit cu greu, dupa ce ai pierdut locul de munca si ai jurat ca nu iti mai trebuie prietene in vecii vecilor.

Luciditatea si intelepciunea ne avertizeaza insa ca astfel de evenimente sunt doar accidente si ca in ciuda unei firesti concurente intre femei, prietenia este o valoare comuna pe care femeile stiu sa o cultive cu grija si respect.
In spatele relatiei de prietenie dintre doua femei trebuie sa vedem relatia de prietenie dintre doi oameni, cu tot ceea ce presupune asta: incredere, sustinere, efort comun de comunicare, ajutor, afinitati comune, si nu in ultimul rand, afectivitate si loialitate.

Afirmatia ca o femeie nu poate fi prietena cu o alta femeie este doar un cliseu fara fundamente puternice, bazat doar pe cazuri exceptionale si pe accidente de comportament.
O generalizare nu poate fi benefica, si mai ales, nu face bine imaginii femeilor. La urma urmei, prietenia este o optiune personala, si se consuma sau evolueaza in functie de calitatea indivizilor care genereaza aceasta relatie, trecand de barierele impuse de sex si stereotipurile adiacente.

Recomandari