Profilul afaceristului roman

Profilul afaceristului roman
  calendar_month        
Mergeam spre Omv ca sa imi iau ceva de mancare la pranz. Sanvisurile sunt mari si din fericire le lipsesc sosurile greoaie ce te ingrasa fara sansa de scapare. Pe drum il vad pe el iesind dintr-un ford mondeo albastru inchis, cu casca de telefon in ureche, in costum, mergand asemeni unui om important. Pleata un pic gelata, inaltimea nu chiar impresionanta si finetea costumului ma fac sa ma gandesc ca e inca un ragazze vero care se da mare in Romania cu banii din alocatia de somaj. Mare mi-a fost mirarea cand asezandu-se la o masa din apropierea mea il aud vorbind intr-o romana neaosa, de cartier chiar. Cum nu aveam ce face in asteptarea mancarii i-am ascultat convorbirile, nu putine la numar. A fost foarte instructiv pentru ca in urma lor am putut recunoaste cateva caracteristici ale micului afacerist roman si vi le prezint si voua.

1. multa agitatie pentru nimic: Am vorbit cu el si ti-am facut rost de un trening, da` d`ala de ramai in coada. Mie nu imi vine, ca e pentru oameni mai solizi, asa ca tine. Da ma, nu e un jaf, ca il stii pe el, ca are gusturi fine...

2. codul onoarei: Pai eu nu am semnat contract cu el, ca am considerat ca e de-al nostru, mama lui de marlan! Om e asta, de te lasa cu ochii in soare? Tu stii cum sunt eu. Ce spun, aia fac, da asta, e ceva...

3. eu incerc sa fiu corect dar cei din jur ma strica: Cum poti dom`le sa fii corect si sa faci afaceri cu astfel de oameni? Tu esti corect si iei 1000 si el nu si ia 3000. Pai cat sa mai rezisti! Noroc ca eu stiu ce mai valoros in viata si nu ma cobor eu la nivelul lor.

4. legea poate fi ocolita: Pai da de ce crezi ca platesc avocatul ala? Ca mi-a mancat zilele si o gramada de parale! Il platesc sa rezolve dom`le, d`asta il platesc!

5. vezi ce faci ca o patesti: Tu te pui cu mine ma? Tu stii ce am facut eu? Tu stii pe cine cunosc eu?

6. o mana spala sau ajuta pe alta: Haide frate, ajuta-ma acum ca in viitor...

7. imaginea conteaza: Da, costumul asta ma deranjeaza, da` trebuie, ca altfel astia imediat ma trateaza ca pe un parlit. Si casa aia cu marmura mi-a scos sufletul din mine, da nu puteam asa, sa fac orice... Astia analizeaza tot dom`le, daca nu-i de firma esti mancat.

Partea cea mai simpatica si pe care nu o pot reproduce aici din lipsa de memorie a fost cea de manipulare si negociere. Culmea, daca treceai peste calitatea limbajului si energia pierduta pentru castiguri mici, iti dadeai seama ca omul acela chiar avea niste abilitati foarte utile. Sa fi vazut cum i se schimba glasul si tonul in functie de persoana cu care vorbea! Sa fi vazut cum era capabil sa prezinte o situatie ca fiind foarte avantajoasa desi cu doua secunde inainte se plansese de cat de prost a iesit! Stia sa ameninte, sa linguseasca, sa scoata in fata contributia proprie desi ea se dovedea a fi inexistenta. Cu multa placere as fi luat lectii de la el daca nu m-ar fi oprit observatia justa de altfel ca e posibil `ca cei din jur sa te strice, chiar daca tu te tii tare`.

Recomandari