Regina Victoria a Marii Britanii

Regina Victoria a Marii Britanii
  calendar_month        
Cu un blazon de familie care atarna puternic pe umerii ei, fiica printesei Maria Louisa din dinastia Saxe-Coburg si a Ducelui de Kent, Edward, printesa Alexandrina Victoria cunoscuta mai tarziu drept regina Victoria a Marii Britanii - se profila de mica ca o fetita incapatanata si rasfatata care intotdeauna reusea sa isi impuna vointa prin orice tertipuri.

Tronul e al ei...
La numai opt luni, Victoria ramane orfana de tata, urmand ca cea mai mare parte a adolescentei sa si-o petreaca departe de ochiul public, sub directa supraveghere a mamei sale. Prima figura masculina reprezentativa pentru evolutia ulterioara a reginei este lordul irlandez John Conroy care aparent i-a slujit Victoriei de figura paterna.

Sortii fac ca atentia sa se concentreze asupra Victoriei dupa moartea regelui George al IV-lea in 1830, urmata de domnia esuata a regelui William al VI-lea. Pentru ca William nu avea mostenitori se punea problema cine sa preia tronul. Victoria era urmatoarea la rand. Fiindu-i insa teama ca un irlandez ar putea pune mana pe tronul Angliei, regele William al VI-lea a facut tot posbilul ca Victoria si protectorul ei sa nu acceada la putere. Din fericire, lordul Conroy a apucat sa traiasca incoronarea reginei Victoria, dandu-si duhul doar la 27 de zile dupa.

Amazoana in exercitiu
Una dintre primele inmuguriri ale caracterului de amazoana al Victoriei este momentul in care printesa incapatanata si ambitioasa isi vede visul cu ochii si este incoronata regina peste intregul Imperiu Britanic.

De aici inainte, nimic nu va mai fi la fel. Dezgustata de statutul de protejata pe care il detinuse in raport cu lordul irlandez, mandra de sangele albastru care ii curgea prin vene si condusa de un orgoliu acid, regina il izgoneste pe Sir Conroy de la Londra, traducand in fapte dispretul in ascensiune pe care il resimtea fata de orice barbat care incerca sa o conditioneze sau supuna.

Regina nu avea nevoie de protectia si numele bun al nici unui barbat. De fapt, regina era insasi un barbat. Si nu numai la figurat. Este stiuta placerea Victoriei de a se imbraca in straie barbatesti, de a-si taia parul lung pana la radacini sau rade sprancenele ori de a-si picta fata alb translucid si a se comporta, vorbi, dicta, guverna intocmai ca un barbat rege.
La inceputul domniei sale, Victoria a depins intr-o mare masura de consilierea primului-ministru, Lordul Melbourne, fata de care a manifestat un mare atasament. Gurile rele de atunci si de astazi insista ca intre cei doi se infiripase o legatura amoroasa. Lordul Melbourne o proteja pe Victoria si o sfatuia in ce directie sa-si indrepte guvernarea.

Cu toate acestea, se pare ca nici de data aceasta amazoana nu putea tolera prea multa influenta sau putere masculina. Istoricii britanici scriu despre brutalitatea cu care Victoria l-a respins pe prim-ministru, sustinand ca nu are nevoie de un consilier, ci cel mult de un barbat care sa ii satisfaca nevoile si atat. Adaugand la aceasta si faptul ca Lordul Melbourne era un conservator fervent adica si un adept prin insasi formatia sa politica al femeii la cratita vulcanul Victoria a erupt.In februarie 1840, regina se casatoreste cu varul ei, printul Albert de Saxe-Coburg. Ca orice amazoana, ii era egala sotului sau in mentalitate si actiune, nemaivorbind de statutul sau net superior de conducator al unui vast imperiu. In conformitate cu obiceiurile vremii, Victoria da nastere la 9 copii in decursul a 18 ani 4 fii si 5 fiice.Desi casatoria celor doi este considerata a fi una fructoasa si fericita exemplul tipic al amazoanei care conduce chiar si cu barbat alaturi, caruia ii este insa egala se zvoneste ca regina nu putea tolera suveranitatea si imaginea de stapan pe care ministrii dar si supusii britanici incepusera sa o perceapa vizavi de printul Albert, sotul sau.

Toti barbatii reginei
Doua dintre cele mai notorii escapade le amazoanei Victoria sunt legaturile sale cu primul-ministru, Lordul Melbourne si majordomul sau, John Brown. Ambilor Victoria le era superioara ca putere de decizie si forta de actiune.

Relatia Victoriei cu Lordul Melbourne a fost privita de britanici drept una extrem de scandaloasa, zvonindu-se ca regina ia in considerare chiar si o casatorie. Melbourne era vaduv, Victoria nu avea nici un pretendent. Cei doi petreceau atat de mult timp impreuna incat din ordinele reginei un apartament pentru vizitele lordului a fost construit in Palatul Windsor. Desi il admira foarte mult si scria adeseori in jurnalul personal cum o inspira, Lordul Melbourne capatase mai multa putere si influenta decat Victoria putea tolera.

Casatoria sa cu printul Albert este decrisa de britanici ca fiind singura etapa din viata reginei cand amazoana trece in letargie. Indragostita pana peste urechi, loiala sotului sau, Victoria cade in depresie cand printul consort moare in 1861 de febra tifoida.

Singurul om capabil sa o consoleze este servitorul fidel al lui Albert, John Brown. Victoria chiar consemna in analele sale intime ca simte spiritul sotul ei mort in figura si gesturile tandre ale majordomului Brown.

John Brown ii va fi aproape reginei amazoane pentru 20 de ani, cei doi fiind inseparabili. Aparent, Victoria se simtea bine in postura iubitei consolate de spiritul reincarnat al sotului sau, insa spinii invidiei si ai complotului s-au strecurat cu usurinta in relatia celor doi. Supusii Victoriei nu priveau cu ochi buni relatia celor doi. Desi recunoscut ca erou national dupa ce o salveaza pe Victoria de la o incercare de suicid, relatia dintre cei doi a alunecat incetul cu incetul pe panta unei prietenii si a nevoii reginei de un apropiat caruia sa i se confeseze, in mijlocul atator intrigi si comploturi la care era supusa.

Desi barbatii au jucat un rol important in viata sa, Victoria a tinut mereu mai mult la individualitatea si puterea sa de decizie si actiune.
Femeie independenta, o rebela in straie regale, regina Victoria a Marii Britanii a purtat cultura si natiunea engleza pe culmile gloriei.
Iubirea unui barbat nu valora insa nimic in comparatie cu iubirea si adularea supusilor ei, cat si cea a intregii lumi... tipic pentru o amazoana am spune, nu?

Recomandari

Newsletter Ele.ro

3 (trei)
  • person

    "ma duc in rai pt vreme si in iad pt companie."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right