Relatia noastra cu dulciurile
history_edu ele.ro calendar_month 12 Iun 2008, 14:35
Inainte ca zaharul sa ajunga vinovat de cariile noastre si de hiperactivitatea copiilor, era pretios. Doar cei instariti si-l puteau permite.
Gurmanzii il foloseau la fel de des precum sarea. Acum cateva secole in urma in Europa, doctorii il foloseau pentru a vindeca febra, iritatiile si durerile de stomac.
Nu exista un stomac special pentru deserturi dar cu siguranta exista un creier al deserturilor
Nu exista o poseta in care poti indesa desertul dupa o masa copioasa. Cand te simti satul, creierul nostru face o diversitate a gusturilor si a aromelor.
Dupa o ora in care ai manacat doar picant sau gras, ne este foame de ceva dulce - iar daca ceva dulce inseamana o inghetata rece si cremoasa peste o masa copioasa si calda atunci si mai bine.
Aroma de mango pe care o stim din copilarie este de fapt…ananas
Aromele nu stagneaza. Ele vin, pleaca si se dezvolta in timp. Acest lucru se intampla in special cu aromele din fructele necunoscute.
Pentru a capta atentia unui public american, cativa bucatari au combinat aromele necunoscute cu cele cunoscute pentru a fi familiar publicului.
Acum cativa ani Martha Stewart a incercat o mancare cu fructe tropicala, ca de exemplu mango. Fruct care nu a prins deloc la public. Insa combinat cu aroma de ananas acesta a avut mai mult succes.
In lumina potrivita, ciudat, capsunile au gust de ciocolata
Mancarea nu are un gust anume doar din cauza compozitiei. Suntem foarte mult influentati de puterea sugestiei. Intr-un studiu din America la o fabrica de iaurturi, degustatorii au fost pusi sa guste o noua gama de iaurturi : iaurtul cu capsuni.
Insa totul s-a intamplat pe intuneric. Iaurtul era de fapt de ciocolata, insa 19 din 32 de persoane au raspuns ca este de capsuni.
Femeile iubesc dulciurile mai mult decat barbatii. E biologic
Cel putin asta reiese din studiile de pana acum. La finalul unui studiu efectuat pe femei si barbati, femeile au consumat 35% mai multe dulciuri decat consuma in general. Expertii spun ca dulciurile au ceva in comun cu hormonii femeiesti - o forma a estrogenului numita estradiol.
Exista un motiv pentru care ciocolata nu a prins bine in Asia mai devreme - ceaiul
Inainte ca ciocolata sa fie o aroma pentru prajituri, bautura calda a fost in top. Europenii (carora le era inca necunoscut conceptul de cafea si ceai) au luat ceaiul ca o bautura de lux. Insa in Asia ceaiul era o traditie veche plina de ritualuri.
Alte articole despre