Salar de Uyuni - o mare de sare

Salar de Uyuni - o mare de sare
  calendar_month        
Ti-ai imaginat vreodata ca exista un loc atat de alb, intins si gol, un loc in care cerul pare sa se uneasca atat de bine cu pamantul incat ai impresia ca zbori?


Acest loc exista si se numeste Salar de Uyuni. Albul perfect, imaculat, provine de la sarea care acopera cei 12.000 de kilometri patrati ai platoului, alcatuind cel mai mare platou salin al lumii. Imensa suprafata plana este rezultatul retragerii marii care acoperea tot podisul in urma cu milioane de ani. Marea s-a retras si a lasat descoperite ceea ce azi sunt lacul Titicaca, lacul Poopo si salinele Coipasa si Uyuni.


O mare de sare la 3.800 de metri altitudine…


Cel putin in sezonul ploios; in cel secetos, care dureaza din aprilie pana in octombrie, locul devine un pustiu de sare… si anume 64 de miliarde de tone de sare.


89708.jpg

Situata in Podisul Bolivian, Salina de Uyuni este cel mai mare desert de sare din lume, constituind o oglinda naturala uriasa. In timpul anotimpului umed ploile lasa un strat foarte fin de apa asupra podisului, provocand imaginea celor mai faimoase spectacole naturale de pe Terra.


Contactul luminii su cuprafata uda iti da senzatia ca te plimbi pe cer.


Capacitatea acestui desert pentru a reflecta lumina este atat de intensa incat satelitii artificiali o folosesc la calibrarea instrumentelor de masura.


89707.jpg

Din loc in loc, platoul salin este intrerupt de cate o mica portiune de pamant curat. Acele "insule" in marea de sare sunt singurele locuri in care crest ceva: cactusi inalti cu brate imens.


Una din principalele atractii turistice


Cu timpul, acest loc a devenit una din principalele atractii turistice din Bolivia, vizitata anual de aproximativ 60.000 de turisti. Majoritatea oamenilor care vin aici remarca ca este aproape imposibil sa distingi unde se termin apamantul si incepe orizontul.


In anotimpul ploios se intampla marea minune, cea care atrage miile de turisti si fotografi: norii si albastrul cerului se oglindesc in cei cativa centimetri de apa limpede, creand un peisaj aproape ireal. Daca te uiti in sus, vezi cerul. Daca te uiti in jos, vezi cerul. Este ca si cum ai pluti pe un cer imens, nesfarsit.
Uyuni - legatura intre "infinit" si restul lumii


Toti turistii incep vizita prin desertul de sare din Uyuni, un mic oras aflat la marginea platoului salin. Uyuni este cartierul general al turistilor si, desi este o asezare miniera mica si prafuita, locuitorii lui sunt familiarizati deja cu toate limbile pamantului. Un flux continuu de turisti face legatura intre lume si Salar de Uyuni.

Recomandari