Sapte motive pentru a evita pungile din plastic

Sapte motive pentru a evita pungile din plastic
  calendar_month        
Plasele si plasutele de plastic ne invadeaza casele, strazile si parcurile. Nu scapi de ele nici pe potecile muntilor, pe malul apelor sau pe plaje. Nu numai ca ne deranjeaza vizual, dar pun in pericol vietuitoarele care le intalnesc: mamifere, pasari, broaste testoase, pesti. Peste 100.000 de pasari, foci, delfini si broaste testoase mor in fiecare an din cauza plaselor de plastic. Marinarii povestesc ca cel mai intalnit obiect produs de om pe care il vad pe mari si oceane sunt, ati ghicit, pungile de plastic!

Problema este agravata de timpul foarte lung in care o plasa se descopune natural: intre 20 si 1000 de ani! Din cauza descopunerii extrem de lente, fiecare noua plasa produsa, folosita si aruncata in natura, amplifica consecintele pentru ca plasele, pungile si ambalajele de plastic nu fac decat sa se acumuleze. Daca comparam timpul efectiv de folosire a unei plase de plastic (care poate fi numarat in minute, oricat de departe ar fi magazinul de casa) cu timpul care ii este necesar pentru a se decompune, vedem magnitutinea problemei.

Pungile de plastic infunda canalizarile si blocheaza curgerea apei. De fapt, pungile de plastic din sistemul de canalizare au fost considerate o cauza majora a inundatiilor din Bangladesh din 1988 si 1998, ceea ce a dus la interzicerea acestora in aceasta tara in 2002.

In unele state din India, au fost interzise pungile de plastic din aceleasi motive. Masuri impotriva pungilor de plastic au fost luate insa in peste 40 de tari. In Irlanda, dupa ce a fost introdusa o taxa pentru plasele din plastic in 2002, folosirea acestora a scazut cu 90% in doar 6 luni. Banii astfel stransi sunt folositi pentru protectia mediului. In martie 2007, San Francisco a devenit primul oras american care a interzis pungile de plastic in supermarketuri si farmacii. In Africa de Sud si Rwanda au fost interzise pungile de plastic subtire, iar in Franta folosirea plasticului non-biodegradabil pentru pungi si ambalaje va fi interzisa din 2010.

Doar in Australia se folosesc anual peste 6 miliarde de pungi de plastic, suficiente pentru a face inconjurul planetei de 37 de ori. La nivel mondial, in fiecare an sunt produse 4 trilioane de pungi de plastic, adica peste 4 milioane de pungi de plastic pe minut. Dintre acestea, doar 0,5 - adica 1%, sunt reciclate. Chiar daca ar creste procentul pungilor reciclate, celelalte probleme ar ramane: folosirea resurselor neregenerabile, poluarea asociata producerii si incinerarii acestora si consecintele aruncarii acestora in natura.

Exista insa alternative. Cumparaturile pot fi transportate in sacose din material textil sau in rucsac, iar plasele de plastic pe care le avem deja pot fi refolosite. Numara cate plase de plastic ai acumulat intr-o tura de shopping si incearca sa reduci acest numar data viitoare cand mergi la cumparaturi. Micsorand numarul de pungi de plastic folosite, micsoram si problema.

Recomandari