Schimbari uimitoare pe care secolul XX le-a adus femeilor

Schimbari uimitoare pe care secolul XX le-a adus femeilor
  calendar_month        
Au parasit locuinta.
Acum nu se mai asteapta nimeni ca femeile sa isi petreaca cea mai mare parte a timpului acasa. Nu mai sunt obligate sa isi foloseasca intreaga energie facand o munca care nu este apreciata si care nu le ofera in nici un fel independenta. Aceasta schimbare a venit odata cu educatia si cu acceptarea femeilor in posturi care inplica asumarea responsabilitatii. E adevarat ca inca se considera ca treburile casei ar cadea in sarcina femeilor. Ele sunt platite mai putin si atunci nu ar trebui sa stea atat de mult timp la serviciu. Mult mai util este sa se intoarca repede acasa si sa aiba grija de familie, intrucat astfel se pierd mai putini bani decat daca se intoarce barbatul.

Controlul fertilitatii.
Femeile au acum la fel de multe sanse ca si barbatii sa se bucure de corpul lor, fara ca asta sa aiba implicatii majore necontrolabile asupra vietii lor ulterioare. Revolutia sexuala si mai ales revolutia femeii a aparut odata cu posibilitatea de a fi stapana propriului corp. Permanenta frica de a nu ramane insarcinate si de a creste in conditii grele un copil constituia unul din factorii esentiali care guvernau viata femeilor.

Schimbarea mentalitatii familiei
Desi greoaie, ea s-a produs in final. Chiar daca si acum pare ciudat ca o femeie sa nu se afle sub protectia familiei sau a unui barbat, o fata tanara poate cu o opozitie mai mare sau mai mica, sa traiasca singura, sa ia propriile decizii, fara a trebui sa dea socoteala altora.

Schimbarea relatiilor intre sexe
Increderea barbatilor in ceea ce priveste capacitatea femeilor de a munci si de a duce profit a crescut. Ei au inceput sa le trateze cu mai mult respect si sa se bazeze pe ceea ce pot ele aduce. Asta nu inseamna ca ar fi o atitudine imbratisata de toti. Inca exista barbati care nu pot trece dincolo de aspectul fizic si de interesul pe care acesta il poate naste. Pentru ei o femeie este una pentru un singur lucru si daca cumva ea refuza sa se complaca intr-un fel sau altul o va pedepsi.


Femeile au mai multe optiuni
Ariile in care femeile nu pot lucra s-au micsorat din ce in ce mai mult. Exista, e adevarat anumite domenii in care nu se intalnesc la fel de des ca si barbatii: domenii tehnice, domenii in care se cere multa forta fizica. Exista insa si domenii in care se considera ca sunt mult mai potrivite decat barbatii, in general domenii in care este necesara multa rabdare si o buna intelegere a diversitatii umane, cum ar fi relatiile cu clientii. Problema apare in acele munci pe care si barbatii si femeile le pot indeplini cu acelasi succes. Este in continuare adevarat ca dintre doua persoane la fel de capabile va fi ales barbatul in detrimentul femeii pentru eventuale mariri de salariu, promovari, sanse de a se dezvolta in continuare profesional.

Femeile au mai mult timp pentru ele.
Cum este acest lucru posibil cand este evident ca acum se ingrijesc si de casa si de cariera? Este posibil datorita tehnicii si imbunatatirii standarului de viata. Lucruri care inainte cereau foarte mult timp, cum ar fi facutul pietei si pregatirea mesei acum se fac mult mai repede: avem masini ca sa ne deplasam, avem cuptoare cu microunde si produse semipreparate.

Economia acorda o mai mare importanta nevoilor femeilor.
Produsele de consum nu mai sunt facute acum pentru a fi cumparate numai de barbati pentru ca nu numai acestia au bani. O intreaga industrie a fost conceputa pentru a atrage femeile. In acest fel femeile pot mult mai usor sa isi exprime personalitatea si sa achizitioneze produse care li se potrivesc mai mult.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Povesti de succes
  • person

    "e loc sub soare pentru toata lumea. mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right