Sensibilitate, sentimentalism, romantism

Sensibilitate, sentimentalism, romantism
  calendar_month        
Care este diferenta dintre aceste cuvinte? Am urmarit in preajma sarbatorilor de iarna o emisiune in care invitata Marie-Rose Mociornita, cu feminitatea si naturaletea cu care ne-a obisnuit, raspundea moderatorului Robert Turcescu ca exista diferenta intre sensibilitate si romantism. Exista o tendinta in preajma sarbatorilor de a dona unor oameni saraci o suma de bani, iar in restul anului aceste persoane raman indiferente fata de suferinta celor nevoiasi.
Marie-Rose considera aceasta manifestare drept "romantism", in timp ce interesul viu si permanent fata de oamenii saraci ar fi o dovada de "sensibilitate".

Cred, insa, ca si aceasta " manifestare" din preajma sarbatorilor nu este de neglijat, atata timp cat unii oameni, din putinul pe care-l au hotarasc sa renunte la o suma de bani pentru ca altora sa le fie bine.
E ca un fel de promisiune pentru viitoare gesturi sau, ca o actiune la final de an, cand, suntem tentati sa tragem linie si sa ne analizam faptele. Sa fie, oare, romantismul definit de Marie-Rose ca pe o trasatura aflata undeva la pol negativ fata de sensibilitate, o trasatura rara totusi in societatea actuala? Sau este o trasatura tipica a temperamentului melancolic, daca o definim ca pe o tendinta spre visare si melancolie?

Sensibilitatea este facultatea de a simti, de a reactiona la stimuli. Este capacitatea de reactie afectiva, intensitatea afectiva, emotivitatea. Dar oare e suficient sa fii sensibil pentru a actiona "pozitiv" ? E posibil sa ramai la nivelul impresionabilitatii, sa pierzi o lacrima in coltul ochiului si sa treci cu usurinta mai departe.

Sentimentalismul exagereaza rolul sentimentelor; e o persoana duioasa, cu sensibilitate accentuata.

Desigur ca esti o persoana fericita cand ai in preajma ta o persoana sensibila, dar si atenta cu tine. In schimb, esti mai delicat cu o persoana melancolica, romantica, dar putin temator de reactiile exagerate ale sentimentalului. Dar trasaturile nu sunt o garantie ca vei actiona in sensul binelui celorlalti. Corelatia dintre sentimente si latura actionala reprezinta o combinatie fericita pentru a face bine si a da ajutorul celor care au atata nevoie de al.

Recomandari