Sfantul Dimitrie - ocrotitorul Bucurestiului

history_edu ele.ro calendar_month 07 Iun 2011, 17:54
Unul din reprezentantii de seama ai vietii crestine a fost Sfantul Dimitrie "Cel Nou" sau "Basarabov", ale carui moaste se gasesc in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
A trait in veacul al XIII-lea, deci in timpul "Imperiului" de la Tarnovo, intemeiat de romani si de bulgari, sub conducerea fratilor Petru si Asan. S-a nascut in satul Basarabov, asezat pe raul Lom, un afluent al Dunarii, in apropierea orasului Ruse.
Parintii lui erau oameni saraci care nu l-au putut da la invatatura; de aceea, de mic a fost nevoit sa-si castige cele necesare traiului.
Ani in sir a pascut vitele si oile taranilor din sat pe colinele din preajma Dunarii. In Duminici si sarbatori lua parte alaturi de parinti si ceilalti credinciosi la slujbele savarsite la biserica din satul sau.
Pe masura ce crestea, s-a trezit in el dorul dupa viata monahala. Intr-una din zile a parasit lumea cu toate ale ei si "luandu-si crucea", a intrat intr-o manastire din apropiere. S-a asezat intr-o pestera sapata in stanca pe malul raului Lom.
Nu se stie cati ani a trait in aceasta pestera si nici cum isi agonisea cele necesare traiului, dupa cum nu se stie nici data trecerii sale la cele vesnice. Se spune ca, pe cand si-a simtit sfarsitul aproape, a venit pe malul Lomului si s-a asezat intre doua lespezi de piatra ca intr-un sicriu.
Multi ani nimeni nu a stiut de trecerea la cele vesnice a lui Dimitrie. In urma unor ploi torentiale au cazut in apa Lomului si cele doua lespezi de piatra in care era adapostit trupul Cuviosului pusnic. Acesta a fost acoperit de nisip ramanand iarasi o bucata de vreme nestiut de nimeni in albia raului Lom.
Intr-o noapte Cuviosul Dimitrie s-a aratat in vis unei tinere care suferea de o boala grea, careia i-a spus ca, daca parintii ei il vor scoate din apa, va fi vindecata. Tanara a povestit parintilor si impreuna cu ceilalti credinciosi din sat s-au indreptat spre locul pe care insusi Cuviosul il aratase in vis.
Credinciosii din satul Basarabov, impreuna cu preotii lor au dus Cinstitele moaste in biserica satului. Tanara bolnava, atingandu-se de ele, si-a recapatat de indata sanatatea.
Moastele Cuviosului Dimitrie au ramas acolo aproape cinci secole. Intre anii 1768-1774 a avut loc un razboi intre rusi si turci, purtat si pe pamant romanesc, dar si in sudul Dunarii, pe teritoriul fostului sat bulgar, desfiintat de turci inca de la sfarsitul veacului al XIV-lea.
Pentru ca Cinstitele moaste sa nu fie profanate de ostasii turci musulmani, Generalul rus Petru Saltcov a poruncit ca ele sa fie duse in Rusia. Ajungand cortegiul cu racla la Bucuresti, un negustor bogat cu numele Hagi Dimitrie, se pare un aroman, precum si Mitropolitul Grigorie II al Tarii Romanesti, au rugat pe Generalul rus sa lase Sfintele moaste ale Sfantului Dimitrie cel Nou poporului roman si Mitropoliei tarii ca o mangaiere pentru multele pagube materiale si suferinte indurate de romani in cursul acelui razboi, mai ales ca Sfantul era "vlah" de neam.
Ascultandu-le dorinta, moastele au fost asezate cu mare cinste in Catedrala Mitropolitana din Bucuresti in iulie 1774. Mana dreapta a Sfantului a fost trimisa la Kiev, unde se crede ca se pastreaza si astazi.In felul acesta Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov a devenit ocrotitorul Bucurestiului si al tarii intregi.
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Infinitul e in noi
- person
""cautati-ma pe dincolo daca nu credeti in vise..:))" eu"