Spaga pentru medici

Spaga pentru medici
  calendar_month        
"Apelul meu catre 22 de milioane de romani este ca, de maine, sa refuze sa mai dea la institutiile statului acea pacatoasa de spaga, care a devenit sport national". Prin acest mesaj, Presedinte Traian Basescu a relansat campania "Nu Da Spaga!" initiata cu un an in urma de Fundatia CONCEPT, Transparency International Romania, Asociatia Editorilor de Presa Online, Oops Media, Asociatia de Comunicatii prin Cablu si Teatrul pentru Copii si Tineret Ariel din Targu Mures, finantata de Uniunea Europeana.

Cu toate ca initiativa Presedintelui este laudabila, se ridica mari semne de intrebare in legatura cu sortii de izbanda ai acestei campanii. Si asta nu pentru ca romanilor le-ar conveni sa dea spaga, ci pentru ca se vad obligati sa o faca. Potrivit unui studiu recent efectuat pentru Ministerul Sanatatii de catre compania Logicon, in cadrul unui proiect al Bancii Mondiale, spagile acordate anul trecut de catre romani cadrelor medicale se ridica la 360 de milioane de dolari, adica in jur de un million de dolari pe zi. Din acelasi studiu reiese ca 42% dintre persoanele care au luat contactul cu unitatile sanitare de stat au dat bani medicilor din proprie initiativa, iar 55% au fost atenti cu asistentele. Metodele prin care pacientii sunt determinati sa fie generosi sunt din cele mai diverse: amanarea interventiei chirurgicale, invocarea lipsei materialelor necesare sau chiar refuzarea acordarii asistentei medicale.

Desi rezultatele studiului par de domeniul fantasticului si ne lasa un gust amar, stim cu totii ca, primul lucru pe care il facem cei mai multi dintre noi cand avem nesansa de a ajunge la spital, este de a ne interesa de lista de preturi: cat mai costa o apendicita, o anestezie, cateva injectii si putina atentie din partea infirmierelor. Seful statului ne indemna sa "ne revendicam drepturile", sa le cerem functionarilor publici sa respecte legea. Intr-o societate normala, un astfel de sfat ar parea un truism. Pentru noi, insa, este un mare semnal de alarma. Faptul ca insusi Presedintele se vede nevoit sa faca un astfel de apel, ne pune pe ganduri. In Romania, spaga, mita, comisioanele, atentiile sau cum s-or mai numi, au devenit un fenomen foarte bine inradacinat. Si mai grav este faptul ca cele mai importante sectoare ale societatii: sanatatea, politica, justitia, administratia si educatia, se dovedesc a fi si cele mai corupte.

Traian Basescu atragea atentia ca generalizarea spagii este un process in doi: unul da, iar altul primeste. Este adevarat ca fiecare banut pe care il dam pentru a obtine un favor sau chiar un lucru care ni se cuvine reprezinta o caramida la constructia unei societati corupte. Dar la fel de adevarata este si zicala ca "timpul inseamna bani", ca sa nu mai vorbim de momentele cand timpul inseamna viata. Si, intr-un sistem in care birocratia este in floare, preferam sa ne calcam pe constiinta si sa strecuram un plic in buzunaul care trebuie.

Pana cand sistemul de salarizare in domeniul bugetar nu va fi revizuit, iar birocratia eliminata, campaniile precum cea initiata de Presedintele Romaniei par sortite esecului. Si cu toate astea, speranta moare ultima.

Recomandari