Spune-mi cat CO2 produci ca sa iti spun cine esti

Spune-mi cat CO2 produci ca sa iti spun cine esti
  calendar_month        
Cat CO2 este generat de... - o aplicatie online ne arata cat dioxid de carbon genereaza activitatile noastre de zi cu zi.

GE a lansat o aplicatie on-line "How Much CO2 is created by" ("Cat CO2 este generat de...") care prezinta echivalentul in emisii de dioxid de carbon pentru cele mai frecvente activitati zilnice, pe baza carora se poate face apoi un clasament personal. Astfel, spre exemplu se poate observa ca folosirea Facebook-ului este mai putin poluanta decat convorbirile pe Skype…

Cat dioxid de carbon genereaza un american fata de un european? Si ce cantitate de emisii presupun intrarea pe Facebook sau convorbirile pe Skype? General Electric a lansat aplicatia on-line "How Much CO2 is created by" ("Cat CO2 este generat de..."), realizata de developerul David McCandless pentru a "traduce" simple activitati zilnice in echivalentul emisiilor de CO2 pe care acestea le genereaza. Cu alte cuvinte: calculeaza cat CO2 produci si iti voi spune cine esti…

Este suficient sa intrati pe acest site http://visualization.geblogs.com/visualization/co2/ pentru a avea acces la numeroase date despre amprenta de carbon a omului la nivelul planetei, date care va ofera posibilitatea de a intocmi apoi clasamentele personale pe baza cantitatilor de emisii generate.

Am testat si noi aplicatia si va oferim cateva exemple de poluare generata de unele dintre cele mai obisnuite activitati:

Tehnologie. Emisii foarte scazute (doar 34 de grame de CO2) pentru o ora de urmarit un televizor cu ecranul de 15 inci, 76 de grame pentru un televizor de 28 de inci, aproape 220 de grame pentru un televizor cu plasma de 42 de inci. Un apel telefonic cu durata de un minut de pe un celular genereaza 57 de grame de CO2.

Internet. O singura cautare pe Internet de pe un laptop genereaza 0,2 grame de CO2. Trimiterea unui email inseamna doar 4 grame de CO2, dar daca atasamentul este mare, se transforma in 50 de grame. Activitatea globala pe internet genereaza anual 300 milioane de tone de CO2.

Activitati casnice. La fabricarea unei pungi de cumparaturi din hartie sunt generate doar 12 grame de CO2, un scutec reutilizabil genereaza 200 kg pe an; un bec incandescent genereaza 500 kg pe an, in timp ce un bec cu consum energetic scazut genereaza doar 90 kg.

Apa. O sticla de apa imbuteliata de la o sursa aflata in apropiere de locul unde este consumata genereaza 110 grame de CO2, fata de 160 gr generate de o sticla imbuteliata la mare distanta si 215 gr generate de o sticla din import.

Alimente. Pentru a face un hamburger se emit 2,5 kg de dioxid de carbon, fata de 1 kg pentru un hamburger vegetarian, o portocala sau o felie de paine; 1,8 kg pentru sase oua, 720 de grame pentru o sticla de lapte, 210 kg pentru cafeaua pe un an, 12 kg pentru un tip de branza, 900 de grame pentru o sticla de bere de import.

Nunti. O nunta cu o suta de invitati produce 5 tone de CO2, iar pentru o nunta in stil mare, cu 300 de invitati, se ajunge la 85 de tone.

Sport. O partida de fotbal produce 820 de tone de CO2, campionatele mondiale de fotbal din 2010 au generat 2,8 milioane de tone.

Popoarele cele mai poluante. Surprinzator, australienii sunt cei mai mari poluatori, cu 30 tone de CO2 pe an pe persoana, urmati de nordamericani (28). Europenii sunt mai moderati: 15 tone pentru un cetatean englez. Cei mai cumpatati sunt asiaticii ("doar" 3,3 t pentru un chinez) si africanii (1 tona pentru un locuitor din Malawi), la o medie mondiala de 7 tone pe persoana.Calatorii. Un zbor de la New York la Miami genereaza emisii de 193 kg pe persoana, de la New York la Londra - 610 kg pe persoana. In fiecare zi, toate zborurile pe cerul Europei emit 560.000 tone de CO2. Zborurile efectuate in intreaga lume emit in fiecare zi 670 milioane de tone de dioxid de carbon. O noapte petrecuta intr-un hotel produce 25 kg.

Emisii zero. Un mar cules din gradina inseamna "zero emisii", fata de 80 de grame de CO2 pentru un mar cumparat din supermarket si 150 gr pentru un mar din import. Zero emisii si pentru hainele uscate la soare sau o baie facuta cu apa incalzita cu energie solara.

Recomandari