Stonehenge - locul in care stiinta intalneste religia si astronomia

Stonehenge - locul in care stiinta intalneste religia si astronomia
  calendar_month        
Pentru ca, in aceasta luna, am decis sa fim British, era normal ca si peisajul propus pentru martie sa vina tot din insule. Mai exact, este vorba despre o ciudatenie a lumii, numita Stonehenge.

Ce este Stonehenge?

Ei bine, nimic altceva decat aproximativ patru cercuri concentrice, formate din piloni de piatra ce au deasupra lor un fel de palarii tot din piatra. Asta, la prima vedere. De fapt, complexul Stonehenge este un monument ce dateaza din neolitic si epoca de bronz, situat langa Amesbury, la circa 13 km nord de Salisbury, in regiunea Wiltsire din Anglia. Este unul dintre cele mai cunoscute situri preistorice din lume. Se pare ca a fost construit in perioada 2500-2000 i.d.Hr., insa unele parti ale lui dateaza inca din anul 3100 i. d.Hr..

Si ca orice monument celebru, Stonehenge este inclus pe lista UNESCO, din anul 1986. Stonehenge este proprietatea companiei English Heritage, iar terenul pe care se afla apartine National Trust, ceea ce demonstreaza valoarea lui pentru englezi, dar si pentru umanitate.

De-a lungul anilor, in jurul acestui monument s-au nascut numeroase legende, iar oamenii de stiinta din diverse secole i-au atribuit intrebuintari dintre cele mai bizare: altar de sacrificiu, constructie extraterestra, simbol mistic, simbol al trecerii timpului, un simplu monument decorativ etc. Tocmai aceasta incertitudine i-a atras pe oameni la Stonehenge. Forma ciudata, unica in lume, si faptul ca pana acum nu se stie nimic sigur despre acest monument l-au facut mai inainte de toate o atractie turistica majora. Daca ajungeti in zona, nu ratati Stonehenge-ul! Da bine in "cv-ul" vostru de calatori. Si inca ceva: daca doriti informatii mai amanuntite si o posibila explicatie a misterului acestui monument, va recomandam cu caldura Istoria Religiilor, vol. 1, a lui Mircea Eliade.


STIATI CA:

Beatles au cantat in fata Stonehenge-ului in filmul lor din 1965, "Help!".

Stonehenge apare pe coperta albumului "Rock In A Hard Place" al trupei Aerosmith.

In romanul lui Thomas Hardy, "Tess Of The D?urbervilles", eroina Tess este prinsa de politie la Stonehenge.

In filmul "Ice Age", personajul Manfred spune despre Stonehenge ca este o constructie care nu va rezista timpului.

In jocul video "Earth Bound", sub Stonehenge se afla un adapost pentru extraterestri.


89056.jpg


Sursa: Clever Travel

Recomandari

Newsletter Ele.ro

sindromul cenusaresei
  • person

    "cheia spre fericire este sa iti doresti ce poti obtine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right