Un sfat pentru a fi mai fericit

Un sfat pentru a fi mai fericit
  calendar_month        
Incercam sa cautam fericirea. Citim despre cum sa dobandim macar o picatura din acasta stare. Care sunt caile? Cum sa procedam? Betty Thorton, in "Cele 14 chei ale fericirii" ne atrage atentia ca suntem mai aproape de fericire ca oricand. Ea sta in modul in care stii sa traiesti prezentul. Da curs dictonului latin "carpe diem" si sigur nu-ti va parea rau!

Citindu-i randurile, simt ca are dreptate. De cate ori nu am trecut peste momente extrem de frumoase, zicand: "voi fi fericita cand voi implini 18 ani", "voi fi fericita daca voi trece acest examen", "voi fi fericita daca voi lucra la acest liceu".

Obisnuiam sa traiesc in viitor, sa-mi fac planuri, sa-mi fac griji pentru lucruri inspaimantatoare care nu s-au intamplat in realitate. Construind scenarii, care-mi amplificau anxietatea. Asta, cand totul este atat de simplu. Am amanat fericirea de atatea ori. Fericirea de a fi mai mult timp cu cei dragi, de a spune celor din jur ca ne simtim bine alaturi de ei, fericirea de a asculta muzica, de a privi un film bun, de a purta o conversatie placuta.

Fericirea se afla in interiorul nostru, fericirea e aici si acum, inseamna capacitatea de a te concentra asupra prezentului.

Si cate greseli am facut si am vazut pe cei din jur ca le fac in fiecare zi. Cronometrarea exagerata a timpului, amanarea trairii clipelor placute in favoarea unor sarcini care nu sunt extrem de importante, dorinta de a fi in concediu atunci cand lucram si fata posomorata atunci cand, in fine, ai zile libere. Cum stim sa distrugem momentele placute cu certuri din motive neinsemnate!

Cate sarbatori petrecute in tensiune pentru ca nu putem sa acceptam ca sarcinile gospodaresti trebuie impartite, pentru ca nu se ajunge la o intelegere in privinta locului in care trebuie sa-ti petreci concediul.

Si timpul trece, prezentul nu se mai intoarce, momentele placute nu se repeta. Le pierdem pentru totdeauna pentru ca nu am stiut sa ne bucuram de ele. Ne trezim dintr-o data ca nu mai suntem tineri, ca am alergat si am muncit o viatra intreaga, ca ne-am fixat ca scopuri trecerea peste anumite obstacole, rezolvarea de probleme.

Ne intrebam ce am facut cu tineretea noastra, cum de a trecut timpul si nu l-am petrecut mai mult cu cei dragi. E timpul sa ne oprim si sa traim prezentul, fara regretele trecutului si fara teama de intamplarile posibile din viitor. Si, in mod sigur, fericirea nu va intarzia sa apara.

Recomandari